Društvo

Vučinić: Amfilohije radi protiv slobode sopstvenog naroda

Amfilohije je propast sopstvenog naroda i zemlje uzdigao do ideala najvećih ljudskih vrijednosti, pa podstiče prosti svijet da izdajom vrši zločin protivu domovine. Zato Crnu Goru naziva fildžan Brozovom državom nastalom u Jajcu, kazao je u izjavi za Portal Analitika podpredsjednik savjeta Mitropolije CPC Stevo Vučinić komentarišući izjavu mitropolita SPC Amfilohija
Vučinić: Amfilohije radi protiv slobode sopstvenog naroda
Portal AnalitikaIzvor

Amfilohije je juče, na obilježavanju 1000 godina postojanja Manastira Bijela kod Šavnika, kazao da je Crna Gora građena protiv Boga i da je zato prolazna kao i da su na vlasti vladari koji sebe i svoju državu i nezavisnost obogotvoruju.

Vučinić je istakao da mitroplit Amfilohije na takvoj interpretaciji nastoji dokazati povjesno pravo Srbije na Crmu Goru.

- U Srbiji su sve naučne discipline podređene dokazivanju da je Crna Gora srpska pokrajina. Kao i svi izdajnici, sramnu istinu da radi protiv slobode sopstvenoga naroda, čineći tako najveći mogući zločin, proglasio je vrhovnim moralnim uzorom koji treba da slijedi pastva. Još umišlja da je u pravu, da izdajom čini herojsko djelo, pa nam drži propovijed o svetosti i pravoslavlju svetoga Vladimira. Zaogrnut svještenom harizmom i omoforom, izjavama negira nepobitnu činjenicu da ovoj zemlji prijeti okupacija od njegovih domaćih i međunarodnih  saveznika - rekao je Vučinić za Portal Analitika.

On je istakao da kao i svi četnici dovodi u pitanje osnovne vrijednosti evropske civilizacije i nasrće na istorijske činjenice.

- Nema uporišta u raspoloživoj arhivskoj dokumenataciji, sem u četničkim memoarima, da su se četnici u Drugom svjetskom ratu suprostavljali okupaciji, naprotiv podupirali su okupacioni poredak i ratovali protiv slobode sopstvenog naroda. Zato su ih partizani  opravdano držali neprijateljskom vojskom koju su tukli i vojnički potukli. Tu činjenicu on tumači kao bratoubilački rat, iako nema vradžbine koja može četničku izdaju naroda i zemlje premetnuti u bratski i patriotski gest, sem ako se svijet pomatra naglavačke, iz pozicije slijepoga miša. Otužuje nas da smo slugeranski, u ime neke nezavisnosti, krenuli u zemlju nedođiju. Tako nam nemušto poručuje da treba da budemo robovi suśednih klerikalnih despotija koje su mu uzor. A mi njemu otporučujemo da smo slobodna zemlja i slobodni narod, koji će tu slobodu braniti i odbraniti, uprkos svemu i svakome - poručio je Vučinić.

B.K.

Portal Analitika