NATO

Pažin: Bez stabilnosti nema demokratije

Bez stabilnosti i sigurnosti nema demokratskog društva, a bez demokratije nema prosperiteta i ekonomske valorizacije potencijala, kao što nema ni privrednog razvoja i stranih investicija, kazao je danas ministar pravde Zoran Pažin, učestvujući na izuzetno dobro posjećenom okruglom stolu na temu: „NATO – siguran garant stabilnosti Crne Gore”, koji u okviru NATO Info dana održan u sali Skupštine Opštine Pljevlja, ocijenio da se ulaskom u NATO čuvaju granice Crne Gore, njen trajni suverenitet i garantuje njena stabilnost i sigurnost.
Pažin: Bez stabilnosti nema demokratije
Portal AnalitikaIzvor

Predsjednik Opštine Pljevlja Mirko Đačić obraćajući se prisutnima je konstatovao da današnji okrugli sto nije prvi događaj ovog karaktera organizovan u Pljevljima i da je namjera bila da se izađe u susret ispoljenom interesovanju građana da dobiju potrebne informacije o integracionim procesima i njihovim efektima kada je riječ o daljem ukupnom razvoju crnogorskog društva.

,,Svaki sljedeći događaj bio je prilika da se konstatuju novi rezultati i progres koji je Crna Gora ostvarila na svom evroatlantskom putu”, sa zadovljstvom je konstatovao Đačić.

Pozitivne ocjene za sve što je Crna Gora ostvarila do sada na svom integracionom putu iznijela je u svom izlaganju i ambasadorka Republike Poljske u Crnoj Gori Irena Tatažinjska. Ona je istakla ujedno da poljski parlament neće odlagati procec ratifikacije Protokola o pristupanju Crne Gore Alijansi i iskazala zadovoljstvo što će Crna Gora biti pristuna na predstojećem NATO samitu čiji domaćin je ove godine, u periodu 8-9. jula, upravo Poljska.

Nacionalni koordinator za NATO, ambasador Vesko Garčević je u okviru diskusije kazao da članstvo jača političku prepoznatljivost Crne Gore, njenu stabilnost, bezbjednost i sigurnost što su neophodni uslovi za dalji ekonomski rast i kontinuitet stranih ulaganja. Podsjetio na iskustvo Poljske u tom smislu, gdje su se tokom prvih pet godina od članstva direktne strane investicije gotovo udvostručile.

Odgovarajući na pitanja prisutnih, ambasador Garčević saopštio je da će Crna Gora morati da plaća članarinu u iznosu od 450 hiljada eura, ocijenivši da se ne radi o značajnom iznosu ako imamo u vidu da članstvo predstavlja najjeftiniju polisu osiguranja koju Crna Gora može sebi da priušti.

,,Iako u Sjevernoatlantskom sporazumu kojim je osnovan NATO Savez postoji klauzula koja omogućava zemlji članici pod određenim uslovima da izađe iz Alijanse, iskustvo je pokazalo da nijedna od zemlja članica nije iskoristila datu mogućnost, što je najbolja potvrda opravdanosti članstva u ovoj Alijansi”, zaključio je ambasdor Garčević.

Na okruglom stolu, na kojem je učestvovao i izvršni direktor NVU „Ljubišnja“ Goran Vuković, konstatovano je da su procesi integracija u stvari procesi demokratske transformacije društva, budući da i NATO i EU dijele iste standarde i vrijednosti, te da članstvo u Alijansi, kao najjeftinije i najefikasnije rješenje, predstavlja najbolji zalog za budućnost Crne Gore.

Info dan započet je dijeljenjem promotivnih materijala i razgovorom članova NVU ,,Ljubišnja” sa zainteresovanim građanima o spoljnopolitičkim prioritetima naše zemlje, ostvarenom progresu kada je riječ o evroatlantskoj integraciji Crne Gore, kao i predstojećim koracima do punopravnog članstva u Alijansi. Potom su u Gimnaziji „Tanasije Pejatović” sa učenicima završnih razreda razgovarali ministar pravde Pažin, ambasadorka Tatažinjska i ambasador Garčević.

Odgovarajući na postavljena pitanja maturanata, sagovornici su ukazali na komplementarnost procesa evropske i evroatlantske integracije kroz koje prolazi crnogorsko društvo, i apostrofirali činjenicu da su oba procesa utemeljena na visokom stepenu poštovanja demokratskih vrijednosti i načela na kojima počiva kako Evropska unija, tako i NATO.

Info dan su organizovali Opština Pljevlja i Komunikacioni tim Savjeta za članstvo u NATO-u, u saradnji sa Ambasadom Republike Poljske u Crnoj Gori i NVU „Ljubišnja Pljevlja''.

Portal Analitika