Crna hronika

Vođe kotorskih klanova napustile zemlju

Vo­đe za­va­đe­nih ko­tor­skih kla­no­va ko­ji, pre­ma sum­nja­ma po­li­ci­je, sto­je iza broj­nih puc­nja­va u tom gra­du, ko­je su kul­mi­ni­ra­le u pro­te­klih mje­sec da­na, ni­je­su bi­le u Cr­noj Go­ri u vri­je­me po­sled­njih va­tre­nih ob­ra­ču­na.
Vođe kotorskih klanova napustile zemlju
Portal AnalitikaIzvor

Is­tra­ga je po­ka­za­la da oso­be ko­je se na­la­ze na če­lu dvi­je ko­tor­ske kri­mi­nal­ne gru­pe ko­je vo­de rat na uli­ca­ma tog gra­da ni­je­su bi­le tu u pe­ri­o­du ka­da su iz­vr­še­na če­ti­ri aten­ta­ta na Ko­to­ra­ni­na Mi­lo­ša Ra­do­nji­ća (30), ko­ji je u po­sled­nja dva mje­se­ca pre­ži­vio na sto­ti­ne hi­ta­ca ko­ji su is­pa­lje­ni u nje­ga. Po­li­ci­ja je si­gur­na da su vo­đe kla­no­va na­pu­sti­le ze­mlju ka­ko bi obez­bi­je­di­le ali­bi. Na­i­me, is­tra­ži­te­lji­ma je ja­sno ko­ji je po­vod va­tre­nih ob­ra­ču­na u Ko­to­ru, kao i ko sto­ji iza njih. Ka­ko bi za­va­ra­li trag i obez­bi­je­di­li da ne­ma do­ka­za pro­tiv njih, vo­đe kri­mi­nal­nih kla­no­va su na­pu­sti­le Cr­nu Go­ru.
Na­ru­či­o­ci po­me­nu­tih na­pa­da bi­li su pa­žlji­vi­ji, pa su za ve­ći­nu puc­nja­va an­ga­žo­va­li lju­de ko­ji ni­je­su iz Ko­to­ra, ka­ko ni­je­dan trag ne bi vo­dio do njih. Pre­ma pr­vim re­zul­ta­ti­ma is­pi­ti­va­nja, ne­ke od po­sled­njih aten­ta­ta na Ra­do­nji­ća po­či­ni­le su oso­be iz Bo­sne i Her­ce­go­vi­ne. Nji­ma je obez­bi­je­đe­no da od­mah po­sli­je oba­vlje­nog po­sla na­pu­ste ze­mlju.
Sa­go­vor­nik „Da­na” ko­ji je uklju­čen u is­tra­ge tvr­di da je upra­vo to do­ve­lo do gre­ša­ka pri­li­kom puc­nja­va. Na­i­me, po­što unajm­lje­ni eg­ze­ku­to­ri ni­je­su iz Cr­ne Go­re, de­ša­va­lo se da pu­ca­ju na po­gre­šnu oso­bu, ko­ja ne­ma ve­ze sa kri­mi­nal­nim ak­tiv­no­sti­ma. Ta­ko je pri­je dva mje­se­ca gre­škom is­pa­lje­no pet hi­ta­ca na ar­hi­tek­tu iz Pod­go­ri­ce Ne­na­da Po­po­vi­ća, ko­ji je sa­mo pu­kom sre­ćom ostao ne­po­vri­je­đen. Ne­po­zna­ta oso­ba na nje­ga je pu­ca­la u ko­tor­skom na­se­lju Ka­vač, kod skre­ta­nja za in­du­strij­sku zo­nu, u bli­zi­ni tu­ne­la Vr­mac.
Pre­ma ocje­na­ma nad­le­žnih, bez­bjed­no­sna si­tu­a­ci­ja u Ko­to­ru po­sta­la je za­bri­nja­va­ju­ća. Broj­ne puc­nja­ve, u ko­ji­ma su me­te bi­li i čla­no­vi po­ro­di­ca vo­đa dva­ju ko­tor­skih kla­no­va, uka­za­le su na po­tre­bu da re­a­gu­ju svi dr­žav­ni or­ga­ni. Mi­ni­star unu­tra­šnjih po­slo­va Go­ran Da­ni­lo­vić po­sje­tio je Ko­tor na­kon po­sled­nje puc­nja­ve. On je ta­da oci­je­nio da su de­ša­va­nja u Ko­to­ru pre­va­zi­šla nad­le­žno­sti ko­tor­ske po­li­ci­je i da je sa­da od­go­vor­nost na dr­ža­vi. Pre­ma nje­go­vim ri­je­či­ma, rat ko­tor­skih kla­no­va pro­blem je si­stem­ske pri­ro­de i re­zul­tat vi­še­go­di­šnje za­pu­šte­no­sti. On se u pe­tak sa­stao sa di­rek­to­rom po­li­ci­je Slav­kom Sto­ja­no­vi­ćem, ka­da su se do­go­vo­ri­li oko kon­kret­nih mje­ra ko­je tre­ba pred­u­ze­ti da se sta­nje u Ko­to­ru po­bolj­ša. Sa­sta­nak Da­ni­lo­vi­ća i Sto­ja­no­vi­ća usli­je­dio je dan na­kon če­tvr­tog aten­ta­ta na Ko­to­ra­ni­na Mi­lo­ša Ra­do­nji­ća (30). U po­sled­nja dva mje­se­ca na nje­ga je is­pa­lje­no vi­še od 100 hi­ta­ca, i to na jav­nim mje­sti­ma, či­me su ugro­že­ni ži­vo­ti de­se­ti­na gra­đa­na.
To­kom sed­mi­ce oče­ku­je se sjed­ni­ca Od­bo­ra za bez­bjed­nost i lo­kal­ne skup­šti­ne. Pred­sjed­nik skup­štin­skog od­bo­ra za bez­bjed­nost i od­bra­nu Me­vlu­din Nu­ho­džić oci­je­nio je da je bez­bjed­no­sna si­tu­a­ci­ja u Ko­to­ru za­bri­nja­va­ju­ća i na­ja­vio da će za­ka­za­ti sjed­ni­cu nad­le­žnog skup­štin­skog rad­nog ti­je­la zbog broj­nih puc­nja­va u tom gra­du.
U Ko­tor je po­sla­ta i Po­seb­na je­di­ni­ca po­li­ci­je, ko­ja obi­la­zi grad i sta­ra se o bez­bjed­no­sti gra­đa­na za­jed­no sa slu­žbe­ni­ci­ma ko­to­r­ske po­li­ci­je. (Dan)

Portal Analitika