Finansije

Konjević: Poreski dug preduzeća i građana 230 miliona eura

Dug preduzeća i građana u Crnoj Gori po osnovu poreza i doprinosa krajem maja iznosio je oko 230,2 miliona eura, što je, prema procjeni Poreske uprave (PU), naplativo, saopštio je ministar finansija Raško Konjević.
Konjević: Poreski dug preduzeća i građana 230 miliona eura
Portal AnalitikaIzvor

“Spisak poreskih obveznika sam dobio 25. maja, pri čemu 32 poreska obveznika, u šta spadaju i preduzeća i građani, imaju dug iznad milion eura, a ukupan iznos tog duga je 102,7 miliona eura”, rekao je Konjević odgovarajući u u Skupštini na pitanje poslanika Demokratskog fronta (DF), Veljka Vasiljevića o visini poreskog duga.

Prema njegovim riječima, 29 obveznika duguje između pola miliona i milion, a ukupan iznos tog duga je 20,32 miliona eura.

“Između 100 hiljada i pola miliona eura duguje 204 obveznika i 6,6 hiljada obveznika duguje od hiljadu do 100 hiljada, sa ukupnom cifrom od 230,2 miliona eura”, precizirao je Konjević.

On je dodao da preduzeća duguju 201,9 miliona, pri čemu je, prema procjeni iz PU, to naplativi poreski dug.

“To je bila prva tema kojom sam se pozabavio po dolasku. Tražio sam za 61 preduzeće, koji duguju iznad pola miliona, da dobijem informaciju PU o tome koju vrstu poreza duguju, kada je on nastao, da li je vođen upravni postupak i šta je PU preduzimala po tom pitanju”, naveo je Konjević.

On je podsjetio da je početkom aprila saopšteno da je naplativi poreski dug 161 milion, zajedno sa dugom šest preduzeća u državnom vlasništvu, što je ukupno oko 190 miliona eura.

Konjević je naveo da su deset najvećih dužnika Rudnik uglja Pljevlja sa dugom od 13,5 miliona, Montenegro Airlines (MA) sa 12,3 miliona duga, Radoje Dakić sa 10,7 miliona i Ave Marija Koljčević sa sedam miliona.

“Vektra Montenegro duguje 4,6 miliona, Tehnoput 4,2 miliona, Vektra Jakić 3,4 miliona, Željeznička infrastruktura (ŽICG) 3,2 miliona, Plantaže 2,7 miliona i Mercur System Budva 2,9 miliona eura”, dodao je Konjević.

On je, odgovarajući na pitanje nezavisnog poslanika Mladena Bojanića, kazao da su nabavke proizvoda i usluga koje je realizovao izvođač radova na izgradnji autoputa Bar-Boljare, kineska kompanija China Road and Bridge Corporation (CRBC), a koje su oslobođene plaćanja poreza na dodatu vrijednost (PDV), do danas iznosile 58,45 miliona eura.

„Izvođač radova je od otpočinjanja obavljanja djelatnosti u Crnoj Gori do danas realizovao uvoz proizvoda u vrijednosti oko 22 miliona eura, a nabavke proizvoda i usluga u iznosu od oko 36 miliona", precizirao je Konjević.

On je rekao da se Zakonom o autoputu i Pravilnikom o postupku oslobađanja plaćanja poreskih i carinskih obaveza za izvođenje radova na izgradnji autoputa, uređuje način i postupak ostvarivanja prava na oslobađanje od plaćanja PDV za izvođače radova.

„Ukupno je tim zakonskim i podzakonskim aktom plaćanja PDV-a oslobođeno 475 kompanija“, naveo je Konjević.

Bojanića je zanimalo koji poreski obveznici, za kolike iznose i za koje robe ili usluge, su do danas oslobođeni plaćanja PDV-a za izgradnju dionice autoputa Bar–Boljare.

„U odgovoru bivšeg ministra finansija, Radoja Žugića, početkom aprila dobio sam informaciju da je 345 domaćih dobavljača kompanije CRBC oslobođeno plaćanja PDV-a u ukupnom iznosu od 42,7 miliona, ali bez navođenja imena kompanija, pojedinačnih iznosa i vrsta robe ili usluga“, kazao je Bojanić.

Poslanik DF-a, Janko Vučinić, imao je pitanje za predstavnike Ministarstva ekonomije u vezi sa isplatom otpremnina bivšim radnicima Kombinata aluminijuma (KAP), ali ga je postavio i Konjeviću, s obzirom na to da je resor kojim rukovodi takođe uključen u rješavanje tog pitanja. Bivši radnici KAP-a protestuju od početka marta ispred važnih institucija u Crnoj Gori, tražeći isplatu otpremnina.

Zakonom o izmirenju obaveza prema bivšim radnicima KAP-a koji je usvojen u julu prošle godine u Skupštini kao lex specialis, predviđeno je da se za isplatu otpremnina izdvoji 5,45 miliona eura.

Konjević je saopštio da na poziciji u budžetu, u stavci otpremnine, u ovom trenutku ne postoji ukupan iznos od 5,45 miliona eura, već nešto manji.

„Rekao sam radnicima da nemam nikakav problem da realizujem te naloge ukoliko od nadležnih dobijem spisak ljudi koji su korisnici toga prava. Što je do nas, mi ćemo u tom dijelu uraditi, jer ja sam u obavezi da ispoštujem zakon, ali ga mogu ispoštovati jedino kada dobijem i zvaničan spisak ljudi“, objasnio je Konjević.

On je rekao da jedino na bazi zvaničnog spiska ima ovlašćenje da izmiri ta sredstva.

(Mina)

Portal Analitika