NATO

ADRION inicijativa: Patrolni brod crnogorske mornarice na vježbi u Italiji

U okviru ADRION inicijative koju čine Italija, Slovenija, Hrvatska, Crna Gora, Albanija i Grčka od 6. do 16. juna biće realizovana zajednička pomorska vježba u akvatoriji Srednjeg Jadrana, od luke Brindizi do luke Ankona. U vježbi učestvuje patrolni brod P- 34 Mornarice VCG.
ADRION inicijativa: Patrolni brod crnogorske mornarice na vježbi u Italiji
Portal AnalitikaIzvor

-Prošle godine je potpisan tehnički sporazum o uspostavljanju pomorskih snaga koje bi se aktivirale po pozivu u slučaju potrebe, pa će ovogodišnja vježba biti prilika da se u praksi započne sa realizacijom i uvježbavanjem aktivnosti predviđenih sporazumom. Zemlja domaćin, Italija, ove godine će delegirati komandanta snaga (Force Commander), a svaka zemlja će dati doprinos za popunu štaba svojim personalom. Time će se steći uslovi za uvježbavanje reagovanja na stvarne situacije na moru (traganja i spašavanja, izvođenje pomorske blokade, izvođenje bordinga na brodove sa sumnjivim teretom i sl.) i formiranje združenih snaga za reagovanje na moru (On Call Maritime Force-OCMF), koje će u budućnosti, u slučajevima stvarne potrebe i reagovati u području Jadransko-jonskog basena- saopšteno je Portalu Analitika iz Ministarstva odbrane.   

Patrolni brod P- 34 Mornarice VCG uplovio je 5. juna u luku Brindizi, gdje će posada broda do 13. juna učestvovati u treningu. Za taj datum planiran je početak uvježbavanja na moru.

U združenom pomorskom štabu angažovan je štabni oficir VCG, u Odsjeku za izvođenje pomorskih operacija. Na brodu će, tokom izvođenja kompletne vježbe biti prisutan komandant MVCG, kapetan bojnog broda Darko Vuković.

Portal Analitika