Muzika

ABBA zajedno na sceni poslije 30 godina

Članovi čuvene švedske grupe ABBA ponovo su nastupili zajedno povodom 50. godišnjice nastanka. Kako prenose svjetski mediji, prošlo je 30 godina od njihovog posljednjeg zajedničkog nastupa.
ABBA zajedno na sceni poslije 30 godina
Portal AnalitikaIzvor

Oni su u nedjelju proslavili dan kada su se Bjorn Ulveus (71) i Beni Anderson (69) upoznali. Kako bi obilježili pet decenija prijateljstva, odlučili su da naprave privatnu žurku u centru Stokholma, kojoj su prisustvovale i preostale članice Ani-Frid Lingstad (70) i Agneta Faltskog (66). Njih dvije su izvele pjesmu "You and I", koju su posvetile Beniju i Bjornu, a potom su im se i oni pridružili na sceni, pa su pjesmu do kraja izveli zajedno.

Posljednji put su svo četvoro bili zajedno na sceni 1986. godine. Slavni bend raspao se 1982. godine.

Bjorn i Agneta bili su u braku od 1971. do 1980, a iste godine razveli su se i Beni i Ani-Frid, poslije dvije godine braka.

ABBA je jedan od najuspješnijih bendova svih vremena. Proslavili su se 1974, kada su pobijedili na Evrosongu pjesmom "Waterloo" i do danas su ostali najuspješniji evrovizijski pobjednici. Nezvanični podaci pokazuju da su prodali preko 500 miliona primjeraka svojih ploča, što ih čini jednim od najuspješnijih muzičkih zvijezda svih vremena.

Nakon raspada benda, Anderson i Ulveus bavili su se komponovanjem scenske muzike, dok su Ani-Frin i Agneta pokušale da ostvare solo karijere. Godine 1999. njihova muzika adaptirana je za uspješan mjuzikl "Mamma Mia!" koji je do sada zaradio preko dvije milijarde dolara širom svijeta, a 2008. snimljen je i istoimeni film.

foto: telegraph.co.uk

Portal Analitika