Region

Popela se na krov da bi spasila smuka (FOTO)

Iako, kako kaže, ima fobiju od visine, hrabra volonterka “Zoo-planeta” Tamara Ristić popela se na krov kuće u Novom Selu kod Niša odakle je sat i po izvlačila smuka dugog 2,2 metra. Ova djevojka navodi da je veliki ljubitelj zmija od malena, a zahvaljujući tome uspjela je da savlada svoj strah od visine.
Popela se na krov da bi spasila smuka (FOTO)
Portal AnalitikaIzvor

-Popela sam se gore iako je krov bio malo nepristupačan. Morala sam da skidam crepove da bih našla smuka, jer je bio zaglavljen između krova i greda. Jednom rukom sam se držala, drugom hvatala zmiju - kaže Tamara koja je u ovom Udruženju od osnivanja.

zmija5

Dušan Stojanović iz “Zoo-planeta” kaže da su od početka maja volonteri ovog udruženja uhvatili dvadesetak zmija. Nijedna od njih nije bila otrovnica - četiri zmije su bile belouške, ostalo su smukovi, a sve su bezbijedno vraćene u prirodu.

naslov

-Zmiju moramo da uslikamo, premjerimo, utvrdimo pol i određujemo lokaciju van naseljenog mjesta gdje ćemo je pustiti. Sve to evidentiramo zato što Zavod za zaštitu prirode ima “crvene knjige” zaštićenih vrsta, i ti podaci su im potrebni da bi znali broj jedinki, koja je populacija u pitanju, na kojim lokacijama ih ima. Dakle, osim što pomažemo građanima i spašavamo životinje, učestvujemo i u naučno-istraživačkom radu, kaže Stojanović.

Dušan apeluje na građane da, kada nađu životinju, bilo da je u pitanju zmija,  ili neka druga, pozovu volontere ovog udruženja i da je ne povrijeđuju. Naročito je bitno biti oprezan, navodi on, sa mladuncima ptica.

Izvor: životinje.rs

Portal Analitika