Košarka

Prije 23 godine svijet je napuštio legendarni Dražen

Ako se jedan dan može smatrati jednim od najtužnijih za hrvatsku, evropsku, pa i svjetsku košarku, onda je to 7. jun 1993. godine. Prije tačno 23 godine nakon tragične nesreće na njemačkom auto-putu svijet je napuštio legendarni Dražen Petrović.
Prije 23 godine svijet je napuštio legendarni Dražen
Portal AnalitikaIzvor

Tog nesrećnog 7. juna 1993. godine Dražen se vraćao iz Poljske s još dvije žene – đevojkom Klarom, bivšom košarkašicom i modelom koja je i upravljala automobilom, ondnosno Hilal Edebal, talentovanom 23-godišnjom igračicom. Oko 17.30 sati toga dana njihov tamnocrveni golf se punom brzinom zabio u cistijernu. Dražen, koji je sjedio na suvozačkom mjestu, na mjestu je poginuo.

Nikada nećemo saznati zašto je moralo biti tako, odnosno zašto Dražen nije sjeo s ostalim reprezentativnim saigračima na avion, ali se svake godine prisjećamo „košarkaškog Mozarta“.

Dražen Petrović je karijeru započeo s 15 godina u Šibenci iz koje je 1984. prešao u Cibonu. U dresu Vukova osvojio je dvije titule evropskog prvaka, Kup pobjednika kupova, jedan trofej jugoslovenskog prvaka, odnosno tri Kupa bivše države.

Uslijedio je transfer u Real Madrid, sa kojim je potom uzeo španski Kup i Kup pobjednika kupova. Logičan je bio odlazak u NBA godinu kasnije, u redove Portland Trejlblajzersa, s kojima je izborio finale NBA lige, a zatim 1991. u Nju Džersi, đe je u sezoni 1992/93 izabran u treću najbolju ekipu lige.

Dokle bi stigao Dražen, nažalost, nikada nećemo znati, ali znamo da će za mnoge ostati vječan.

MOzzartsport.com

Portal Analitika