Društvo

Traži se pomoć za staricu Milju

IZ NVO Banka hrane upozorili su medije na teške uslove života Milje Đokić, šezdesetogodišnja udovica koja već duži niz godina nakon smrti supruga živi sama.
Traži se pomoć za staricu Milju
Portal AnalitikaIzvor

Nekoliko godina nakon vjenčanja Miljin suprug se razbolio od multiple skleroze i bio nepokretan. Osam godina je vodila brigu o njemu. Živjeli su maloj baraci u Ulcinju koju je on dobio od Centra za socijalni rad. Poslije njegove smrti morala da napusti tu baraku i ostala na ulici jer nema porodice koja bi joj pomogla. Došla je u Sutomore 2006. godine i  tu ostala.
 
Tokom dugogodišnjeg neuslovnog života i Milja se razboljela. Koštano-zglobni sistem je stradao, javila  se astma, hipertimija, aksioznost, insomija.

U izvještaju ljekara koji je NVO banka hrane imala priliku da vidi, osim dijagnoze, stoji i preporuka upućena Centru za socijalni rad Bara za obezbjeđenje stambenih uslova za Milju kao jednog od važnih faktora za poboljšanje zdravstvenog stanja u kojem se nalazi.
 
Ona danas živi u baraci u naselju Bjelila, u blizini  šume. Baraka se sastoji od jedne prostorije u kome ona živi od 2008. god. Nalazi se na opštinskom placu, na parceli od nešto manje od 100m2, bez vode, struje i sanitarnog čvora. Milja je od socijalne pomoći platila za legalizaciju tog objekta. Baraku je skrpila sama, starim dušecima, parčićima ter papira, raznim daskama, bez izolacije je, prokišnjava, ispod kreveta na kome provodi noći je konstantno lokva vode. Spava obučena u više jakni, sa kapom na glavi. Kada se ujutro probudi, ne može da ustane od bolova u leđima i čitavom tijelu.

milja-2
 
Nema struje u baraci, pa koristi petrolejku i svijeću. Nema nikakvog grijanja, pa kuva na plinsko kuvalo.
Stub od struje je udaljen 100m od barake, pa je Milja pisala molbu Elektrodistribuciji da je priključe na struju. Osim za osvjetljenje, trebala bi joj struja da napuni telefon, da bi zvala hitnu u slučaju gušenja, ili nekoga za pomoć zbog velike blizine šume.
 
Vodu nosi u bidonima, ako su komšije dobre volje da joj dozvole. Pisala molbu Vodovodu za uvođenje vode u baraku. Ulazna vrata su u fazi raspada. Voda ulazi sa svih strana kada pljušti kiša. Drva za ogrijev ne može da koristi, jer je baraka od drveta i može lako da se zapali kada zimi u Sutomoru počne da duva vjetar.
 
Dok su joj volonteri Banke hrane uručivali pomoć u vidu osnovnih životnih namirnica i higijenskih sredstava, naišli su na zmiju u blizini vrata barake i vidjeli dva pacova u baraci. Ono što ima od namještaja i garderobe, pacovi su joj djelimično oštetili.

Milja prima materijalno obezbijeđenje porodice od samo 64,50€ i to joj je jedini izvor prihoda. Od toga ne može da se prehrani, da kupi ljekove, a kamoli da plati neki smještaj ili da renovira baraku u kojoj  trenutno živi.
 
Do sada se za pomoć obraćala Centru za socijalni rad, Ministarstvu rada i socijalnog staranja, Elektrodistribuciji i Vodovodu preko Centra za socijalni rad, zato što je korisnik MOP-a. Dobila je usmeni odgovor i obećanje od Ministarstva rada i socijalnog staranja da će dobiti jednokratnu pomoć (to je bilo prije tri mjeseca, telefonskim putem).
 
Iz NVO Banka hrane mole institucije i pojedince da pomognu ovoj ženi. Žiro račun za pomoć je kod CKB na ime Milja Đokic br 510061195673501615.
 
Svi koji žele pomoći hranom, ljekovima, garderobom, ili na neki drugi način, mogu od Banke hrane dobiti   njen kontakt putem e-maila bankahranepg@gmail.com. Mob.tel. Banke hrane na koji mogu dobiti Miljin kontakt je 069 495 680  ili u inboxu na njihovoj fb stranici https://www.facebook.com/banka.hrane/?ref=hl.  (barinfo)

Portal Analitika