Svijet

Stiže “Evropsko proljeće”

Seref Oguz, kolumnista turskog dnevnika „Sabah“ tvrdi da poslije „Arapskog“ dolazi „Evropsko proljeće“ kojim se neće svrgavati lideri već će doći do klasne borbe koja „uveliko traje“ u Evropi
Stiže “Evropsko proljeće”
Portal AnalitikaIzvor

Seref Oguz, kolumnista turskog dnevnika “Sabah” tvrdi da posle “Arapskog” dolazi “Evropsko proljeće” kojim se neće svrgavati lideri i destabilizovati države. Kolumnista smatra da će do toga dovesti socijalni zahtjevi u novoj klasnoj borbi koja “uveliko traje” u Evropi.

Oguz, koji se smatra bliskim predsjedniku Turske Redžepu Tajipu Erdoganu, navodi da Zapad sada plaća visoku cijenu sopstvene politike koja glasi: “ne diraj teroristu dok on ne dira tebe”.

– Gdje bi tačno ovo “Evropsko proljeće” moglo da se prelije, teško je reći, ali u vrijeme kada bi sukob između bogatih i siromašnih mogla da izazove jedna jedina varnica, posljedice ovog “Evropskog proleća” mogle bi da budu još tragičnije. “Cvijeće zla” buja čak i u Njemačkoj, našem bratu po oružju koji i dalje pokušava da nam zabode nož u leđa, ali i u Španiji, Poljskoj i Grčkoj. “Evropsko proljeće” će biti drugačije. Da li će desiti ovog ljeta ili na zimu, ostaje još da se vidi – tvrdi Oguz u tekstu koji prenosi “Sputnjik”.

Oguz takođe podsjeća da u Francuskoj, čija je privreda druga po jačini u EU, posljednje dvije nedjelje traju socijalni nemiri zbog masovnog protesta protiv reforme postojećeg radnog zakonodavstva i ističe da je štrajk zahvatio cjelokupni sistem željezničkog prevoza u toj zemlji.

Kolumnista “Sabaha” tvrdi da se aktuelna dešavanja u Parizu i Briselu opravdano mogu nazvati “Evropskim proljećem”.

– Naravno da mogu. Još više zbog toga što se oni koji su onomad pokrenuli “Arapsko proljeće” sada bude uz drugo proljeće koje se dešava baš na njihovom pragu – naveo je on.

Prema njegovim riječima, “ovo proljeće nije isto kao ono koje je destabilizovalo druge države sa ciljem svrgavanja njihovih lidera koji nisu bili dovoljno poslušni prema Zapadu”.

Po njemu se sada “u potpunosti radi o socijalnim zahtevima i novoj klasnoj borbi”.

– Kao bumerang koji dolazi da udari one koji su ga i bacili, plamen koji je buknuo u Egiptu kako bi se smjenila tamošnja vlast sad može da se razbukti u Parizu. Kada su teroristi ubijali u našem regionu, Zapad nije smatrao da je to nešto o čemu vrijedi brinuti, ali kada se suočio s istim u svom domu, to sada naziva napadom na cjelokupnu ljudsku rasu – naglasio je Oguz.

Po njemu, “terorizam, izazvan tenzijama između onih koji imaju i onih koji nemaju zbog nejednakosti koje je donijela globalna kriza, sada je prisutan na ulicama Pariza”.

(Telegraf.rs / Tanjug)

 

Portal Analitika