Abiznis

Nestalo 17,3 miliona litara vode, krivične prijave protiv 26 lica

Gubici mreže podgoričkog Vodovoda su u prošloj godini iznosili 48,37 odsto odnosno 17,3 miliona litara vode. Zbog krađe vode i nelegalnih priključaka Vodovod je podnio 26 krivičnih prijava.
Nestalo 17,3 miliona litara vode, krivične prijave protiv 26 lica
Portal AnalitikaIzvor

“Na osnovu podataka o potisnutoj i fakturisanoj količini vode za 2015. godinu, utvrđeno je da gubici iznose 17.363.389 m3 ili 48,37%, što je ispod gubitaka planiranih Programom rada za 2015. godinu (49,00%). Kako su gubici manji u odnosu na prethodnu godinu (48,43%), tako se trend smanjenja gubitaka iz godine u godinu nastavlja. Povećanje ukupne fakturisane količina vode je rezultat aktivnosti sprovedenih u Vodovodu, a sve u cilju zadovoljenja potreba korisnika naših usluga”, navodi se u godišnjem Izvještaju podgoričkog “Vodovoda i kanalizacije” dostavljenom Portalu Analitika.

Dobit Vodovoda 428.895 eura:  Vodovod je ostvario ukupan prihod u iznosu od 12.120.770,12 eura, dok ukupni rashodi u istom periodu, iznose 11.691.875,06 eura. Nakon pokrića ukupnih rashoda, ostvarena je dobit koja iznosi 428.895,06 eura.

Gdje se najviše krade voda: Kroz praćenje rada cjelokupnog sistema najveći gubici evidentirani su u prigradskim naseljima Donja i Gornja Gorica, Dahna, Dajbabe, Zlatica, Park šuma Zagori.

Na gubitke utiče više faktora: starost cjevovoda i vrsta materijala; veliki dio cjevovoda koji se nalazi u privatnim imanjima uzrokuju tehničke i komercijalne gubitke iz razloga nedostupnosti -nelegalna priključenja, nemogućnost redovnog očitavanja, kvarovi na mreži. Takođe, imaju velike gubitake na području GO Golubovci.

“U izvještajnom periodu potisnuto je 1.509.350 m3 vode, a fakturisano 330.876 m3, što je svega 21,92 % fakturisanih količina vode. Obzirom da su u prethodnom periodu uložena značajna finansijska sredstva, u rekonstrukciju i izgradnju vodovodne mreže na ovom području, problem koji Vodovod ima je nezainteresovanost građana Zete da se priključe na vodovodnu mrežu. Kako bi riješili ovaj problemi u navedenom periodu vođeni su intezivni razgovori između predstavnika Vodovoda i mještana Zete, tako da u 2016. godini očekujemo značajniji napredak u prevazilaženju ovog problema”, konstatuje se u Izvještaju.

Podnijeto 26 krivičnih prijava: Vodovod je tokom 2015. godine, nastavilo koordinirane i kontinuirane aktivnosti na utvrđivanju raznih nepravilnosti od strane korisnika usluga vodosnabdijevanja: samovoljnog i bespravnog priključenja na vodovodnu mrežu, krađe vode, tehnički neispitanih priključaka.

“U toku 2015. godine podnijeto je 26 krivična prijava i 5 dopuna krivičnih prijava protiv lica koja su se samovoljno priključivala na vodovodnu mrežu, čija djela su kvalifikovana kao krivična djela krađe, samovlašća, oštećenja javne stvari i ugrožavanje zdravlja neispitanim priključcima. U postupku po ovim prijavama ostvarena je saradnja sa Upravom policije, Državnim tužilaštvom i Osnovnim sudom u Podgorici, u cilju dopunjavanja činjenica, sprovođenja, gonjenja i kažnjavanja”, poručuju iz Vodovoda.

P.Zečević

Portal Analitika