Društvo

Disciplinski postupak protiv 15 medicinara

U domovima zdravlja Podgorica i Bijelo Polje i Opštoj bolnici Berane pokrenuti su disciplinski postupci i novčano su kažnjeni ljekari koji se nijesu pridržavali kriterijuma za utvrđivanje bolovanja.
Disciplinski postupak protiv 15 medicinara
Portal AnalitikaIzvor

Sveobuhvatna eksterna kontrola propisivanja privremene spriječenosti za rad i interna kontrola kvaliteta rada zaposlenih, koje redovno sprovodi podgorički Dom zdravlja, do sada su rezultirale pokretanjem disciplinskog postupka protiv 15 zaposlenih te zdravstvene ustanove.

"Dom zdravlja Podgorica, u saradnji sa nadležnim institucij ama, tokom prošle godine sproveo je sveobuhvatnu eksternu kontrolu propisivanja privremene spriječenosti za rad kojom je utvrđeno da su tri izabrana doktora neopravdano propisivali bolovanja i protiv njih je pokrenut disciplinski postupak”, saopšteno je Dnevnim novinama iz podgoričkog Doma zdravlja.

Iz ustanove na čijem je čelu dr Nebojša Kavarić ističu da je obaveza svakog izabranog ljekara da primijenjuje propise iz Pravilnika o načinu i postupku ostvarivanja prava na privremenu spriječenost za rad i ostvarivanja prava na nadoknadu zarade za vrijeme privremene spriječenosti za rad, kojim je difinisan minimum dijagnostičkih uslova neophodnih da bi se ostvarilo pravo na privremenu spriječenost za rad.

"Takođe, poslodavci treba da koriste zakonom propisane mehanizme i primjenjuju predviđene mjere ukoliko utvrde da je zaposleni zloupotrijebio institut privremene spriječenosti za rad”, naglašavaju iz Doma zdravlja.

Interna kontrola

Osim propisivanja bolovanja, kako su istakli, u toj zdravstvenoj ustanovi redovno sprovode i interne kontrole kvaliteta rada zaposlenih.

"Rezultat te kontrole je pokretanje disciplinskih postupaka za 12 zaposlenih u Domu zdravlja Pod-gorica, zbog nepoštovanja radnog vremena i nenošenja identifikacionih kartica. Svi su, u skladu sa propisima, sankcionisani novčano", navodi se u saopštenju.

Internom kontrolom kvaliteta rada Doma zdravlja Podgorica, kako su objasnili, vrši se stalna evaluacija navedenih aktivnosti iz procesa rada, samostalnim odlukama direktora, a na zahtjev poslodavca i Ministarstva zdravlja.

"Dom zdravlja Podgorica nastaviće sa kontinuiranim praćenjem i kontrolom kvaliteta svih aspekata procesa rada iz domena nadležnosti naše ustanove, a sve u cilju obezbjeđivanja efikasne i pravovremene zdravstvene zaštite našim sugrađanima", kazali su iz Doma zdravlja.

U cilju prezentacije prepoznatih problema prilikom odobravanja privremene spriječenosti za rad, po prigovoru poslodavca, kroz aktivnost Komisije za kontrolu kvaliteta, Dom zdravlja Podgorica je, kako dodaju, organizovao edukativnu radionicu za izabrane ljekare u okviru koje je sprovedeno i testiranje 76 izabranih doktora na tu temu.

"Čak 75 odsto testiranih doktora postiglo je zadovoljavajuće rezultate, dok je 45 odsto potpuno zadovoljilo na testu", istakli su iz Doma zdravlja i dodali da je u cilju kvalitetnije edukacije izabranih doktora u Domu zdravlja Podgorica, Komisija za kontrolu kvaliteta pripremila Vodič za odobravanje privremene spriječenosti za rad, koji je distribuiran svim izabranim i doktorima u centrima za podršku, koji odobravaju ili predlažu privremenu spriječenost za rad.

U narednom periodu, kako je saopšteno, Komisija planira organizovanje prezentacije za ljekare iz centara za podršku, kao i animiranje ostalih zdravstvenih ustanova za primjenu ovog modela kontinuirane edukacije. (cdm/Dnevne novine)

Portal Analitika