Društvo

Ukinuto naplaćivanje ljekarskih uvjerenja

Ministarstvo zdravlja uputilo je dopis upravama domova zdravlja da poštuju zakonske norme i ubuduće ne naplaćuju izdavanje uvjerenja o zdravstvenoj sposobnosti u svrhu zapošljavanja.
Ukinuto naplaćivanje ljekarskih uvjerenja
Portal AnalitikaIzvor

''Novim Zakonom o zdravstvenom osiguranju definisano je da se iz obaveznog zdravstvenog osiguranja ne obezbjeđuju sredstva za usluge koje se, između ostalog, odnose i na zdravstvene preglede radi izdavanja uvjerenja o zdravstvenoj sposobnosti. Istom odredbom propisano je da se ova obaveza ne odnosi na izdavanje uvjerenja o zdravstvenoj sposobnosti nezaposlenog lica u svrhu zapošljavanja. Ova usluga se, prema ranijim zakonskim odredbama, naplaćivala'' piše u saopštenju Ministarstva zdravlja.

Ističe se da je domovima zdravlja naloženo da obavještenje da se ljekarsko uvjerenje za nezaposlene, a koje im je potrebno radi konkurisanja za posao ili zaposlenja, istakne na vidnom mjestu. Iz SNP-a su podsjetili da je Milić tada Šegrtu objasnio kako uprave domova zdravlja to što krše zakon i naplaćuju uvjerenja pravdaju činjenicom da nijesu dobili uputstvo od resornog ministarstva.

Uputstvo o nenaplaćivanju uvjerenja za nezaposlene kojima taj dokument treba radi zaposlenja poslato je svim domovima zdravlja, kao i privatnim zdravstvenim ustanovama „Kodra“, „Diagnostica“, „Bona Mente“ i „Nova medicina rada“ u Podgorici, „Trim Medical centar“ u Nikšiću, „Poliklinika dr Vuksanović“ u Baru, kao i Upravi za inspekcijske poslove. (Pobjeda)

Portal Analitika