Društvo

CP: Odakle Daniloviću legitimitet da predlaže smjene u policiji?

Crnogorski pokret obratio se javnosti podužim saopštenjem u kome postavljaju pitanje izborne legitimnosti opozicionih ministara. Saopštenje, dostavljeno Portalu Analitika, prenosimo integralno.
CP: Odakle Daniloviću legitimitet da predlaže smjene u policiji?
Portal AnalitikaIzvor

Crnogorski pokret se ośeća obaveznim da postavi pitanje predśedniku Vlade Crne Gore da li je tzv. Vlada izbornog povjerenja plod dogovora o kontroli ispravnosti izbora koji slijede ove godine ili su ministri koji su predloženi i izabrani na prijedlog opozicije, sa izbornim legitimitetom ili bez njega, izabrani na ministarska mjesta sa punim kapacitetom? Iako smatramo da je formiranje jedne takve vlade u nesaglasju sa Ustavom Crne Gore i da lex specialis kao posebna forma pravnog akta ne smije biti u sukobu sa najvišim pravnim aktom, prihvatamo da je ona plod dogovora političkih subjekata radi prevazilaženja političke krize začete pokušajem uličnog prevrata jednog dijela opozicije. Ali smo ubjeđeni da ministri izabrani lex specialisom izlaze iz okvira zbog kojih je formirana tzv. Vlada izbornog povjerenja i da se ponašaju kao da su izabrani izbornom pobjedom. Nije nam jasno zašto se ta vlada naziva Vladom izbornog povjerenja a ne samo Vladom kada se pomenuti ministri bave svim i svačim a ne onim zbog čega je formirana tzv. Vlada izbornog povjerenja? Možemo čak da prihvatimo stavove pojedinih NVO da ministri mogu da istraže da li su neke nezakonite forme korišćene u ranijim izborima kako bi mogli takve stvari preduprijediti kod narednih izbora, ali se duboko protivimo, za što imamo podršku mnogobrojnih građana Crne Gore, da se ponašaju kao da su pomenuta ministarstva osvojili izbornom voljom građana. Ubijeđeni smo da g-din Goran Danilović ima protiv sebe više nego ubjedljivu volju većine građana Crne Gore te je pomalo iritantno da on sprovodi određene aktivnosti u Ministarstvu unutrašnjih poslova koje nemaju veze sa kontrolom izbora. Odakle njemu legitimitet da mijenja memorandum ministarstva, da predlaže smjene u policiji i specijalnim jedinicama, raspisuje nagrade, pravi zvanične delegacije MUP-a u obelježavanju ubistva nekadašnjeg urednika dnevnika Dan i drugo. Ovim ne želimo ničim da omalovažimo nikoga niti da, daleko bilo, osporavamo istragu u razotkrivanju pozadine tog ubistva, ali dnevnik Dan kod velike većine građana Crne Gore se ne doživljava kao medij koji zaslužuje trunku poštovanja. Takođe bi bilo važno da se utvrdi što je razlog, kao čujemo, pośete g-dina Danilovića Beogradu drugog dana nakon izbora za ministra. 

Apelujemo na predśednika vlade Crne Gore da novoizabrane ministre vrati u mandat koji su dobili lex specialisom i da ne zloupotrebljavaju postavljenja u sprovođenju politike svojih stranaka jer im to nije omogućila izborna volja građana. Možemo samo da zamislimo što će se desiti ako svi novopostavljeni ministri počnu da sprovode svoju partijsku volju. Posebno oni čije partije nikada nijesu ni učestvovale na izborima. To je naročito opasno kad je u pitanju Ministarstvo obrazovanja jer se može desiti da se "multikulturizam" iz Rječnika crnogorskog narodnog i književnog jezika u izdanju CANU prenese na našu đecu. Naročito kad imaju jednu takvu zaleđinu kakva je novoprimljeni akademik CANU i nekadašnji rodonačelnik Dukljanske akademije, ubjeđen da sve crnogorsko u Crnoj Gori počinje i prestaje sa njim.

Svojevremeno smo reagovali zbog necivilizacijskog upliva pojedinih političkih partija u kadriranje državnom televizijom, koje je, prosto nevjerovatno, propraćeno mukom profesije. Danas se pokazuje koliko smo bili u pravu. Državnom televizijom paradiraju svakodnevno uglavnom pripadnici opozicionih partija, što i ne mora da bude problem, ali i raznorazni pripadnici fantomskih nevladinih organizacija, upitnih kapaciteta, koji se, umjesto da vode računa što izgovaraju i štite ustavnost, zakonitost i demokratske principe, ponašaju kao potparoli pojedinih političkih partija. Glume tužioce, sudije, porotu, bez da ih voditelji/ke upozore na to i upute na pravosudne organe. To je naročito prisutno u emisijama RTCG  “Replika”, g-đe Nevenke Ćirović, u kojima se, bez reagovanja voditeljke, iznose kvalifikacije koje prevazilaze osnovnu pristojnost i iskazuju potpunu isključivost predstavnika raznih NVO, dovedenih očigledno po principu pristrasnosti. Čak se ni ne pokušavaju zadovoljiti elementarne uzanse profesije da se omogući čuti i drugo mišljenje. Čudno je da nam tim tv sesijama nema predstavnika Crnogorskog pokreta, Crnogorskog državotvornog foruma,… koji bi makar pokazali koliko je licemjerje tih predstavnika pojedinih političkih partija, preobučenih u NVO.

Još jednom naglašavamo da se mi zalažemo za apsolutno fer i poštene parlamentarne izbore, ali smo sigurni da se oni mogu obezbjediti potpuno legalnim mehanizmima i uz međunarodnu kontrolu i da nije bilo potrebno dezavuisanje Ustava i zakona Crne Gore sa ovakvom nakaznom konstrukcijom koja je negacija demokratskih principa i slobodno izražene volje građana. Vrijeme će pokazati da je tzv. Vlada izbornog povjerenja po svojoj suštini oksimoron i da će nanijeti nemjerljivu štetu interesima Crne Gore i njenim integracijama. Jedino dobro što se može desiti jeste eventualno demaskiranje prljave propagande koja se već više od deset godina vodi po Crnoj Gori, sinhronizovane sa kampanjama izvana, utvrđivanjem činjeničnog stanja u ministarstvima novopostavljenih ministara i koministara.

 

Portal Analitika