Abiznis

Kina: Crnogorska delegacija na Međunarodnom infrastrukturnom Forumu

Crnogorska delegacija koju je predvodio ministar saobraćaja i pomorstva, Ivan Brajović učestvovala je na VII Međunarodnom infrastrukturnom forumu, održanom u Makau, NR Kina 2 i 3. juna.
Kina: Crnogorska delegacija na Međunarodnom infrastrukturnom Forumu
Portal AnalitikaIzvor

Učesnici ovogodišnjeg foruma su razmijenili mišljenja i stavove u vezi sa realizacijom najvećih infrastrukturnih projekata, sa posebnim akcentom na iznalaženju novih modela i rješavanja problema finansiranja, kao i  realizacije proklamovane ideje "jedan pojas, jedan put.

Forumu je prisustvovalo vise od 1400 ucesnika iz 35 drzava i regiona.

Učešće na Forumu u NR Kini, crnogorska delegacija je iskoristila i za niz bilateralnih susreta uključujući i sastanak sa predsjednikom kompanije CRBC koja u Crnoj Gori  realizuje projekat prioritetne dionice (Smokovac – Uvač – Mateševo), autoputa od Bara do Boljara, gospodinom Wen Gangom.

Sastanak je omogucio da se sumiraju aktivnosti i dinamika  realizacije ovog projekta i to u periodu od V. Samita Šefova Vlada koji je odrzan u Sudžou, NR Kina u novembru 2015. godine, do danas.makao1

 Na početku sastanka gospodin Wen se zahvalio ministru Brajoviću na velikoj pomoći i podršci u realizaciji Projekta i tom prilikom naglasio da će CRBC izvesti radove odgovarajućeg kvaliteta i  u ugovorenom roku.

 Gospodin Wen je istakao da je ovo najznačajniji projekat CRBC u regionu i s tim u vezi posvećuju mu posebnu paznju.

"Crna Gora ima dosta potencijala i za proširenje saradnje sa CRBC koji se prije svega odnosi na željezničku infrastrukturu i prevoz, putnu infrastrukturu, Luku Bar i druge projekte",rekao je Wen.

Na kraju razgovora Brajović se zahvalio na društveno odgovornom angažovanju CRBC-a u Crnoj Gori. On je naglasio da se osjećaju pozitivni efekti realizacije projekta na ekonomski ambijent države , kao i da će od kvaliteta realizacije ovog projekta zavisiti i buduća saradnja države sa CRBC na ostalim projektima za koje postoji interesovanje.

Crnogorska delegacija obišla je I radove na mostu Hong Kong - Zhuhai – Makau. Ovaj objekat jedan je od najvećih infrastrukturnih projekata koji se realizuje  u regiji Hong Konga. Radove na ovom impozantnom mostu koji povezuje zapadnu stranu Hong Konga sa Makaom I Guandžo provincijom (dužine 29.6 km) izvodi kompanija CRBC.

 

Portal Analitika