TV / Film

Merlin Monro: ''Od seks simbola do prosječne psihotične glumice''

Merilin Monro (Merylin Monroe), legendarna američka glumica, pjevačica i model, rođena je 1. juna 1926. godine kao Norma Džin Mortenson (Jean) u Los Anđelesu.
Merlin Monro: ''Od seks simbola do prosječne psihotične glumice''
Portal AnalitikaIzvor

Smatralo se savršenih oblina, uvijek odjevena u uske i pripijene haljine, koje su naglašavale njene adute, te sa podignutom lijevom obrvom, postala je seks-simbol pedesetih godina. Stvorila je mit, koji nikada nijedna glumica nakon nje nije uspjela srušiti.

Psihički problemi

Merilin Monro imala je, kako to obično biva s velikim zvijezdama, nesretno djetinjstvo. Otac je rano napustio porodicu, a majka je radila kao krojačica sve dok, zbog psihičkih problema, nije završila u klinici za mentalno oboljele.

Nasljednica te iste mentalne nestabilnosti provela je djetinjstvo u hraniteljskim porodicama i sirotištima, a svoj 16. rođendan slavila je kao supruga fabričkog radnika Džimija Doertija (James Dougherty).

Njihovu bračnu idilu pomutila je Džimijeva odluka da ide u rat, a Merilin je to vrijeme, ne željeći da sjedi skrštenih ruku, provela radeći u fabrici municije u Burbanku. Tu je, zapravo, sve i počelo kada ju je zapazio lovac na talente Dejvid Konover (David Conover), koji je smatrao da Merilin ima veliki potencijal kao model.

U vrlo kratkom periodu stekla je ogromnu popularnost, krasila je naslovnice brojnih časopisa, vojnici su njene slike nosili sa sobom u rat, a filmski velikani salijetali je sa svih strana.

monro

Svoj prvi filmski ugovor potpisala je 1946. sa kućom "20th Century Fox", a iste godine se razvela od supruga, željeći das e posveti samo karijeri.

Poslije nekoliko manjih uloga, status seks-bombe stekla je ulogom u filmu "Muškarci više vole plavuše", a potom se nizao hit za hitom: "Kako se udati za milionera", "Sedam godina vjernosti", "Neki to vole vruće" i "Autobuska stanica", nakon čega je reditelj Džošua Logan (Joshua) zaključio:

''Ona bi mogla da postane najveća glumica koju smo ikada imali, samo kada bi uspjela da kontroliše emocije i sačuva zdravlje. Nije mogla da sastavi ni dva dana ispunjena srećom'' izjavio je tada Logan.

U 26. godini, Merlin je bila jedna od najpoznatijih žena Holivuda, kada se i udala za čuvenog igrača bejzbola Džoa Dimađa (Joe Dimadjou), ali su se razveli osam mjeseci poslije.

''Nisam htjela da napustim karijeru, a Džo je to htio više od svega'' izjavila je Merilin te ga je napustila u jesen 1954.

Veza s Kenedijem

Nakon mučnog snimanja filma "Princ i igračica", Lorens Olivije u memoarima je opisao Merilin kao "šizofreničnu osobu, koja je satima gledala kroz prozor i ćutala".

Za istaknutog reditelja i scenaristu Artura Milera (Arthur Miller) udala se 1956. godine. On joj je poslije dao ulogu u filmu "Neprilagođeni". Iako je odgojena u hrišćanskom duhu, zbog Milera se preobratila na judaizam, ali je brak potrajao svega pet godina.

Merilin je u to vrijeme bila u potpunom mentalnom haosu, rijetko kada bi uspjela zaspati bez tableta, psihijatra je posjećivala pet puta sedmično, a alkohol je konzumirala u neograničenim količinama.

Stalne promjene raspoloženja izvjesno vrijeme je kontrolisala lijekovima, a nešto kasnije bila je primorana da zada sebi skoro nepodnošljiv ritam kako bi se spasila. 

Imala je dva spontana pobačaja, kratku aferu s francuskim pjevačem Ivom Montanom (Yves Montand), ali je, od svih, najviše odjeknula njena veza s američkim predsjednikom Džonom F. Kenedijem (John F. Keneddy). Sve što je poslije uslijedilo, i danas je ovijeno velom tajni.

Posljednje minute njenog života i tragičan kraj i dalje golicaju maštu svjetske javnosti. Zvanično, smrt je nastupila nakon što je popila previše tableta za spavanje i potom pala u komu 5. avgusta 1962. godine.

Nikada nisu pronađeni dokazi koji bi potvrdili da je riječ o samoubistvu. Istovremeno su se pojavile i brojne teorije zavjere, koje su nagovještavale da je Džon Kenedi, s kojim je imala ljubavnu aferu, umiješan u njeno ubistvo, jer je glumica, kako su tada navodili, postala preopasna za predsjednikov imidž.

Njen bivši suprug Dimađo, s kojim se u međuvremenu pomirila i planirala ponovno vjenčanje, organizirao je sahranu Merilin Monro, na koju nije pozvao nikoga iz elitnog holivudskog društva. Prisustvovali su samo njeni rođaci i najbliži prijatelji.

merlin

Prva žena na naslovnici "Playboya"

Merilin Monro prva je krasila naslovnu stranicu magazina "Playboy" i postala je prva "Playboyeva" zečica.

Njene fotografije, za koje je bila plaćena 50 dolara, Hju Hefner (Hugh) otkupio je za 500 dolara, a zahvaljujući tome, pokrenuo je svoju imperiju.

Nepoznato iz života Merilin Monro:

•Učenje teksta za uloge u filmovima nije joj išlo. Tek je iz 60. puta snimljena prosta rečenica "To sam ja, Puslica", u čuvenom ostvarenju "Neki to vole vruće".

•Mucala je, iako, na prvo slušanje, to nije bilo primjetno, a ovaj problem mučio ju je do kraja života.
 
•Ličnoj higijeni nije pridavala veliki značaj. Navodno se rijetko kupala i često je jela u krevetu.
 
•Hju Hefner je 1992. godine za 50.000 dolara kupio grobno mjesto pored Merilinog, na groblju Vestvud u Los Anđelesu.

•Sedam dana nakon smrti Merilin Monro broj samoubistava u Njujorku dostigao je vrhunac. Čak 12 osoba ubilo se u samo jednom danu.

Portal Analitika