Društvo

Pljevlja: Počela vježba “Odlučan odgovor 02”(FOTO)

Vježba „Odlučan odgovor 02”, koja će trajati do 10. juna počela je danas u kasarni “Vladimir Knežević Volođa” u Pljevljima. Na vježbi će, kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane biti realizovano ocjenjivanje 2. ojačane pješadijske čete Pješadijskog bataljona, u skladu sa NATO programom – Koncept operativnih sposobnosti (OCC).
Pljevlja: Počela vježba “Odlučan odgovor 02”(FOTO)
Portal AnalitikaIzvor

Na vježbi učestvuje oko 350 pripadnika Vojske Crne Gore i NATO zemalja. Iz Vojske Crne Gore na vježbi učestvuju pripadnici Pješadijskog bataljona, Logističkog bataljona, Vazduhoplovstva Vojske Crne Gore, Čete vojne policije i Obavještajno-izviđačke čete.

Zamjenik načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore, pukovnik Rajko Pešić je na ceremoniji povodom početka vježbe, istakao da vježba i ocjenjivanje predstavljaju jedan od prioriteta za Vojsku Crne Gore u ovoj godini.odgovor2

„Razvoj sposobnosti i modernizacija, kao procesi koji su neprekidni i sveobuhvatni, su osnovni zadatak svake vojske. Upravo zbog toga prepoznali smo koncept operativnih sposobnosti kao efikasan mehanizam za razvoj sposobnosti naših deklarisanih jedinica“, istakao je pukovnik Pešić i zaključio:

„Siguran sam da ćete upoznati i stroj odvažnih, požrtvovanih i posvećenih vojnika, koji naporno rade i ulažu puno truda da bi dostigli zacrtani cilj.”odgovor3

Potpukovnik Živko Rakočević, direktor vježbe je kazao da će 2. ojačana pješadijska četa na predstojećem ocjenjivanju, prikazati dostignuti nivo interoperabilnosti za učešće u NATO vođenim operacijama.

Ceremoniji otvaranja vježbe prisustvovali su predsjednik opštine Pljevlja, Mirko Đačić, načelnik Centra bezbjednosti Pljevlja Predrag Tanjević, direktor ocjenjivanja, potpukovnik Đanluka Kurtareli, kao i predstavnici NATO ocjenjivačkog tima.odgovor4

Prisutni su bili i polaznici  31. kursa za ocjenjivače, koji će se realizovati tokom trajanja vježbe, u saradnji sa Vrhovnom komandom savezničkih snaga za Evropu (SHAPE).

Kurs će pohađati 25 polaznika, pripadnika oružanih snaga 20 zemalja NATO i partnerskih zemalja.

Direktor kursa za ocjenjivače po konceptu operativnih sposobnosti, potpukovnik Mo Morten je kazao da je kurs izvanredna prilika za edukaciju starješina i njihovu adekvatnu pripremu za učestvovanje na nekoj od narednih vježbi.

 

Portal Analitika