Zanimljivosti

BIZARNO: Održano takmičenje u najbržem kopanju grobova

U mađarskom gradu Debrecen organizovano je prvo nacionalno takmičenje u iskopavanju grobova. Učestvovalo je 18 timova koje su sačinjavala po dva grobara. Sudije su ocjenjivale njihovu brzinu i stil kopanja, a kulminacija takmičenja je najbrže iskopavanje grobova koje traje nešto duže od pola sata.
BIZARNO:  Održano takmičenje u najbržem kopanju grobova
Portal AnalitikaIzvor

Svi takmičari su od alata imali lopate, grablje i sjekire kako bi iskopali grobove propisanih dimenzija: 0,8 metara širine, 2 metra dužine i 1,6 metara dubine.

 - Nismo se posebno pripremali za ovo takmičenje jer ovo radimo svakog dana. Ovo je dobra zemlja, veoma je meka i vlažna, taman kakava treba da bude za takmičenje - kaže Jonas, jedan od učesnika. Svaki od ovih timova imao je svoju tehniku. Neki više vole da zajedno kopaju, dok su se drugi organizovali da jedan čovjek kopa, a da drugi raspoređuje zemlju oko grobnice.

- Ne mislim da je ovo morbidno. Ovo je profesija i kolege koje su danas bili rivali su ponosni i zaslužuju naše poštovanje - rekao je zamjenik predsjednika Udruženja mađarskih grobara Zoltan Jurasik. Prema riječima Lasle Tota, člana jednog od najbržih timova, najteži dio posla je kontakt sa ožalošćenima.

- Ali, to je dobar posao, sa dobrim kolegama - rekao je on.

Pobjednike čeka regionalno takmičenje koje se održava u Slovačkoj. Organizatori kažu da ovim takmičenjem žele da poboljšaju ugled grobara i privuku mlade ljude koji bi željeli da se bave ovim poslom jer pored mehaničkih kopača, koji obavljaju dobar dio posla, postoji i ono što mora ručno da se uradi. Međutim, posao grobarima kvari i kremacija za koju se ljudi sve češće odlučuju.

Avaz.ba

Portal Analitika