Abiznis

Kina zalupila vrata: "Crna" lista za SAD

Kina će predstaviti "negativnu listu" sektora u ekonomiji koje neće otvarati za američke investicije u okviru bilateralnog investicionog sporazuma.
Kina zalupila vrata: "Crna" lista za SAD
Portal AnalitikaIzvor

Kineski vicepremijer Vang Jang je najavio "negativnu listu" naredne nedjelje, u uvodnom obraćanju na početku američko-kineskog strateškog i ekonomskog dijaloga u Pekingu, prenosi agencija Rojters.

Američki zvaničnici poručuju da je "negativna lista" predugačka, i da bi trebalo da bude značajnije smanjena, prenosi američki list Volstrit DŽornal. 

Ministar finansija SAD, DŽek Lu, rekao je da "negativnu listu" očekuje na sastanku kineskih i američkih pregovarača iduće nedjelje u Vašingtonu. 

"SAD su spremne za unapređenje tekućih pregovora o bilateralnom investicionom sporazumu pod uslovom da je Kina spremna da napravi korak u pregovorima o uzajamno korisnom sporazumu", izjavio je Lu. 

Istovremeno, kineski ministar finansija Lu Đivej poručuje da će Kina i SAD dodatno unaprijediti koordinaciju makroekonomskih politika. 

"Kina će nastaviti da primjenjuje proaktivnu fiskalnu i opreznu monetarnu politiku", rekao je Lu na početku dijaloga o strateškim i ekonomskim pitanjima. 

"Ne bi trebalo da postoji prevelika briga zbog novog podizanja kamatnih stopa u SAD, uprkos činjenici što bi to moglo da ima veliki uticaj na finansijska tržišta", kazao je Lu, dodajući da je ekonomski oporavak SAD još uvijek slabašan.

B92.net

 

Portal Analitika