Politika

Đukanović u Argentini: Podržaćemo konstruktivne ideje dijaspore

U Buenos Airesu osnovan je Savez crnogorskih zajednica Latinske Amerike, čiji je cilj jačanje i međusobno povezivanje dijaspore, kao i bolja saradnja sa Crnom Gorom. Premijer Milo Đukanović koji je prisustvovao osnivačkom Kongresu, kazao je da će Vlada podržati sve konstruktivne predloge i planove crnogorske dijaspore.
Đukanović u Argentini: Podržaćemo konstruktivne ideje dijaspore
Portal AnalitikaIzvor

Savez su osnovala brojna Udruženja crnogorskih iseljenika koji već dva vijeka naseljavaju Južnu Ameriku.

Huan Vladimir Martinović iz Crnogorske zajednice iz Buenos Airesa rekao je da kao što su njihovi đedovi mislivši na njih u teškim situacijama morali da napuste voljeni zavičaj i dođu u velikodušnu Argentinu da nađu mir i posao, tako i oni misle na svoju djecu i unuke.

"Želimo da ih približimo i naučimo poštovanju svojih korijena da zavole Crnu Goru, onako kako su nas to naši preci naučili", kazao je Martinović.

Predstavnici crnogorske dijaspore založili su se za jače međusobne, ali i za jačanje veza s Crnom Gorom, kao i za što brže otklanjanje jezičkih barijera, osnivanja škola i kurseva crnogorskog jezika.

Najstariji predstavnik dijaspore 95-godišnji Mitar Gvozdenović koji crnogorski jezik govori isto kao i kad je kao sa šest godina napustio Crnu Goru, i u nju se do sada nije vratio.

"Ovaj skup je za mene veliko veselje", kazao je Gvozdenović.

Đukanović je pozvao poslovne ljude iz dijaspore da pronađu interes za razvoj biznisa u Crnoj Gori, i napomenuo da će Vlada podržati prave ideje.

"Želim da vas uvjerim da ćete u Vladi i u crnogorskoj diplomatiji imati podršku za sve konstruktivne predloge i planove od nacionalnog interesa", naveo je premijer.

On je dodao da i sadašnje generacije iseljenika daju doprinos razvoju Crne Gore.

"Zaista je vrijedno divljenja to što ste obnovili i osnovali zajednice ne samo u Argentini već i u Urugvaju, Boliviji, Meksiku, Peruu i što radite na njihovom osnivanju u drugim zemljama", rekao je Đukanović.

Premijer se u Ambasadi Crne Gore u Buenos Airesu sastao sa počasnim konzulima naše zemlje u državama Južne Amerike.

Đukanović će danas razgovarati s argentinskim predsjednikom Maurisijom Makrijem. Predstavnici vlada Crne Gore i Argentine potpisaće i sporazum o ekonomskoj i trgovinskoj saradnji.

Izvor: rtcg.me

Foto: gov.me

Portal Analitika