Svijet

Klinton pobijedila u Portoriku, stigla na korak do nominacije

Pretendentkinja za nominaciju Demokratske stranke za predsjednika SAD Hilari Klinton pobijedila je na unutarstranačkim izborima u Portoriku svog glavnog rivala Bernija Sandersa, pokazali su preliminarni rezultati glasanja.
Klinton pobijedila u Portoriku, stigla na korak do nominacije
Portal AnalitikaIzvor

Time se Klintonova približila na korak da osvoji dovoljan broj delegata koji bi joj obezbijedio nominaciju svoje stranke na predsjedničkim izborima zakazanim za novembar, prenijela je agencija AFP.

Hilari Klinton je sada gotovo uvjerena da će je stranka nominovati za predsjednika SAD, što je veliki korak ka ispunjenju njenog sna da se vrati u Bijelu kuću, 16 godina nakon što je bila prva dama za vrijeme mandata svog supruga Bila Klintona, ali ovaj put kao predsjednica države.

Bivša američka državna sekretarka je, prema preliminarnim podacima Si-En-Ena, u Portoriku osvojila 62,5 odsto glasova prema 37,1 odsto glasova za Sandersa.

Klintonovoj, koja je do sada osvojila 2,323 delegata, a procjenjuje se da je u Portoriku dobila najmanje 31 glas, sada nedostaje veoma mali broj delegata da bi osvojila 2.383 delegata neophodnih za zvaničnu nominaciju.

AP ocjenjuje da će ona taj prag nesumnjivo preći na unutarstranačkim izborima koji se sjutra održavaju u Nju Džerziju i Kaliforniji.

Sanders je, međutim, obećao da će se boriti sve do Nacionalne konvencije Demokratske stranke u julu, tvrdeći da može da uvjeri većinu od nekoliko stotina takozvanih superdelegata, koji podržavaju Klintonovu, da promijene mišljenje i podrže njegovu kampanju.

Superdelegati su istaknuti članovi Demokratske stranke koji nisu povezani ni sa jednim kandidatom niti ih obavezuju rezultati unutarstranačkih izbora u saveznim državama, a koji zvanično glasaju za nekog od kandidata svoje stranke za predsjednika SAD tek na konvenciji u julu.

Izvor: rts.rs

Portal Analitika