Društvo

Perks: Vlada da iskorijeni siromaštvo djece

Crnoj Gori neophodna je strategija za rješavanje pitanja siromaštva djece, jer deset do 15 odsto najmlađe populacije živi u bijedi, upozorio je šef predstavništva UNICEf-a Bendžamin Perks.
Perks: Vlada da iskorijeni siromaštvo djece
Portal AnalitikaIzvor

Perks je kazao Danu da, iako ima napretka u mnogim oblastima, problemi ostaju u obrazovanju i da je neophodno uraditi mnogo više da se spriječi nasilje, zanemarivanje i nepovoljni uslovi odrastanja, jer to značajno pogađa djecu.

"U poslednjih pet godina procesuirano je 35 slučajeva seskualnog zlostavljanja djece, ali smatramo da je to djelić ukupnog problema. Upravo podržavamo policiju da obavještajnim radom rješava slučajeve zlostavljanja na internetu i dječije pornografije", rekao je Perks.

On je ocijenio da je tragično da krivična djela na ptetu djece počine oni koji su im nalbliži, tako da treba graditi snažne sisteme koji će najmlađe štititi od takvih situacija.

"Takođe treba da prihvatimo činjenicu da je nekim roditeljima neohodna pomoć i usmjeravanja za vaspitanje djece", rekao je Perks.

On je poručio da se neohodno pozitivne promjene u životu djece sa autizmom, kojih može biti čak 2,6 odsto populacije u raznim oblicima iz čitavog spektra autizma, od kojih su mnogi slučajevi neprepoznati.

Izvor: Dan/Mina

Portal Analitika