Politika

Bečić: Nećemo u Skupštinu dok je vodi Pajović

Zbog očigledne političke korupcije prilikom izbora Darka Pajovića za predsjednika Skupštine, poslanici Demokrata neće dolaziti na sjednice kada on predsjedava, kazao je u intervjuu za Dan lider Demokrata Aleksa Bečić.
Bečić: Nećemo u Skupštinu dok je vodi Pajović
Portal AnalitikaIzvor

Demokrate su, kako je naglasio, nekoliko puta u poslednjih godinu dana ponovile da su uvijek spremne za demokratske akcije isključivo svih antirežimskih snaga.

On smatra da izbor Darka Pajovića za predsjednika Skupštine Crne Gore predstavlja križanje svakog slova ikada napisanog o demokratiji.

"Kada političku korpupciju nakon nekoliko lokalnih, uvedete na mala vrata u državni parlament 27. januara ove godine, a onda sve to onako slavodobitno potvrdite 1. juna izborom za predsjednika, poslanika koji vam je dao ključni glas za spas Vlade suprotno volji onih koji su ga izabrali, onda budimo svjesni da demokratija u Crnoj Gori stanuje samo na papiru. Pajović je prvo podržao one za koje je do prije samo dvije godine tvrdio da su "kradljivci”, "protivnici države i evropskih integracija” i "političari prošlosti i primitivci”. Nakon par mjeseci Pajovića su podržali upravo oni, protiv kojih su on i njegove kolege u martu 2013. godine podnijeli krivičnu prijavu zbog afere "Snimak”. I šta je ovo, ako nije klasična politička korupcija. Sada brani navodno državu i državne interese. A sa kim brani državu. Sa onima koje je nazivao protivnicima države", rekao je Bečić.

On je istakao da nikada u Crnoj Gori korumpirani političari nijesu branili državu od naroda, već da se narod branio od takvih političara.

"Jednu ruku drže na srcu, a drugu nam ne vade iz džepa. Džepa svih nas građana Crne Gore. Nije ovaj aranžman vezan samo za podršku Vladi i mjesto predsjednika Skupštine i potpredsjednika Vlade. Iza ovog aranžmana se krije potreba da se izvrši, kao i što već jeste u nekim slučajevima, otimanje i prodaja crnogorske obale i naših najvećih bogastava. Zbog ovoga je bilo potrebno političkom korupcijom obezbijediti lažnu većinu u parlamentu i nastaviti proces ekonomskog urušavanja Crne Gore. Očigledno daje Crna Gora pored „malog Sveta” prije nekoliko dana dobila i "malog Mila"", dodao je Bečić.

On je poručio da poslanici Demokratske Crne Gore neće prisustvovati sjednicama kada njima predsjedava Pajović.

"Saopštili smo da izuzetno možemo učestvovati u glasanju ukoliko od naših glasova bude zavisio uspjeh opozicionih inicijativa ili smjena DPS-a i satelitskih kadrova. Ovo je naš principijelan odnos prema uvođenju političke korupcije u državni parlament. Mi ne pristajemo na legalizaciju principa "kupi, pa vladaj". Podsjetiću vas da su Demokrate jedina partija koja je odmah nakon uvođenja političke korupcije 27. januara izašla iz parlamentarnog dijaloga i ušla u bojkot Skupštine Crne Gore", naglasio je Bečić.

Da je prihvaćen plan Demokrata za izlazak iz političke krize, danas bismo, navodi Bečić, imali mnogo više izgleda za što ravnopravniju izbornu utakmicu i zajedničku odgovornost svih.

"Ovako su odgovornost preuzeli neki drugi, a što se tiče Demokrata mi smo naredni i ništa nas ne može iznenaditi", kazao je on.

Na pitanje da li su Demokrate spremne na zajedničku vaninstitucionalnu borbu svih antirežimskih subjekata, odnosno bojkot izbora i proteste, ukoliko kontrola dijela opozicije ne obezbijedi uslove za poštene izbore, Bečić je ponovio da su uvijek spremni za demokratske akcije isključivo svih antirežimskih snaga koje su zasnovane na isključivo građanskim principima sa ciljem zaštite interesa Crne Gore i njenih građana.

"Međutim, ideju bojkota su potpuno obesmislile neke opozicine ili nazovi opozicione partije koje su pet minuta prije ponoći predale izbornu listu i potrčale da ugrabe koji mandat više zato što na izborima ne učestvuju Demokrate i još jedan broj opozicionih grupacija. Tako da su takvim činom deplasirali ideju bojkota. Nakon toga je dio opozicije potpisao sporazum i ušao u Vladu, čime su izmijenje okolnosti na požtičkoj sceni. Čini mi se da građani lako prosuđuju iskrenost i doslednost svih, kao i svrsishodnost i mogućnost različitih metoda političke borbe. Demokrate su jaka, ozbiljna i moderna partija, tako da nas ništa ne može iznenaditi, ali nikome nećemo dozvoliti da iskorišćava našu iskrenost i čistinu", zaključio je Bečić.

Izvor: Dan

Portal Analitika