Politika

Đukanović sa počasnim konzulima: Prilika za jače veze dijaspore sa CG

Za deset godina od nezavisnosti Crna Gora je postigla mnogo i u budućnosti će biti jedna od razvijenijih zemalja Evrope - poručili su počasni konzuli Crne Gore u Latinskoj Americi nakon sastanka sa crnogorskim premijerom Milom Đukanovićem.
Đukanović sa počasnim konzulima: Prilika za jače veze dijaspore sa CG
Portal AnalitikaIzvor

Oni su saglasni da je veliki Kongres Crnogoraca Latinske Amerike, koji danas počinje u Buenos Airesu, specijalna prilika da se dijaspora jače poveže sa Crnom Gorom i iskoristi brojne mogućnosti za saradnju.

Crnogorski premijer je razgovarao sa Hozeom Manuelom Romerom Tomaševićem iz Čilea, Markom Brajovićem iz Brazila, Mariom Klisićem iz Urugvaja, Huanom Karlosom Lakovićem iz Buenos Airesa, Dragom Mićunovićem iz provincije Ćako, Rafaelo Samardžićem Rosario iz Santa Fea i počasnim vicekonzulom iz Santa Fea Klaudiom Petričevićem.

Zgrada ambasade

Laković je za Pobjedu kazao da su impresije nakon sastanka odlične i da se razgovaralo o konkretnim projektima.

- Ponudio sam pomoć da se obezbijedi zgrada ambasade u prijestonici Argentine koja će biti u vlasništvu države Crne Gore. Tu smo da učinimo sve da se to desi – rekao je on.

Ističe da su odnosi Crne Gore sa dijasporom u Argentini odlični i da Crna Gora može biti jedna od razvijenijih država Evrope.

0606djukanovic2

Nove generacije

Marko Brajović, koji je konzul Crne Gore u Brazilu, kaže da u Latinskoj Americi stasava nova generacija Crnogoraca koji su sjajne arhitekte, umjetnici, advokati.

- To su uspješni mladi ljudi koji će iskoristiti potencijale u saradnji ove dvije zemlje – rekao je Brajović.

On posjećuje Crnu Goru jednom godišnje i kaže da se mnogo promijenila od nezavisnosti.

- Crna Gora je napredna mlada država, mnogo se promijenila, mnogo je napredovala i upravo doživljava renesansu – prenio je svoje impresije Brajović.

Hoze Manuel Romero Tomašević iz Čilea je spreman da pokloni 10 hiljada hektara zemlje da se u Čileu započne neki crnogorski projekat.

- Crna Gora je uvijek u našim mislima - poručio je Tomašević.

Kongres

Đukanović će danas učestvovati na osnivačkom Kongresu Saveza crnogorskih zajednica Latinske Amerike, koji će okupiti predstavnike zajednica iz Argentine, Čilea, Perua, Bolivije, Urugvaja i Meksika. Riječ je o prvom okupljanju crnogorskih iseljenika u Latinskoj Americi i ujedno o najvećem okupljanju do sada tog tipa.

Očekuje se 160 učesnika, od čega su 48 delegati iz Argentine, Urugvaja, Perua, Paragvaja, Čilea, Bolivije i Meksika.

Izvor: Pobjeda

Foto: gov.me

Portal Analitika