Svijet

Ne žele sigurnih 2.200 eura mjesečno bez rada

Švajcarci su na današnjem referendumu masovno odbacili uvođenje zagarantovanog prihoda za svakog, pokazuju preliminarni rezultati referenduma.
Ne žele sigurnih 2.200 eura mjesečno bez rada
Portal AnalitikaIzvor

Ovaj prijedlog izazvao je velike rasprave u zemlji, ali preliminarni rezultati instituta za istraživanje javnog mnjenja GFS iz Berna objavljeni na javnoj televiziji pokazuju da su Švajcarci odbili siguran mjesečni dohodak od oko 2.200 eura.

Glasačka mjesta su zatvorena u podne, a konačni rezultati referenduma očekuju se večeras. Međutim, prema nacionalnoj projekciji koju je objavila televizija, 78 odsto Švajacaraca odbacilo je prijedlog za obavezni osnovni prihod za sve.

Izjašnjavajući se o drugim pitanjima na današnjem refrendumu, 66 odsto je odobrilo olakšavanje procedure odobravanja azila, a 61 odsto je prihvatilo zakon koji dozvoljava "predimplantacionu genetičku dijagnozu".

Inicijativa za bezuslovni osnovni prihod predviđala je uvođenje garantovanog mjesečnog prihoda za sve Švajcarce i strance koji žive u zemlji duže od pet godina, bez obzira da li su zaposleni ili ne.

Apolitična grupa koja je pokrenula tu inicijativu predviđala je da svako u Švajcarskoj mjesečno bezuslovno dobija po 2.500 švajcarskih franaka, odnosno 2.260 eura, što je iznos koji zadovoljava minimalne životne troškove, te još 650 franaka za svako dijete.

Za većinu Švajcaraca koji veoma cijene rad, dobijanje novca bez angažmana je nezamislivo.

Švajcarci su 2012. na referendumu odbili da produže plaćeni odmor sa četiri na šest nedjelja, strahujući da bi to moglo da utiče na pad konkurentnosti.

- Švajcarci su danas realistično procijenili inicijativu. Biti plaćen bez rada, bio bi veliki korak. Inicijativa nije bila mnogo jasna i, prije svega, cilj je bio da podstakne raspravu - rekao je politikolog Andreas Ladner za švajcarsku televiziju.

Švajcarci su, međutim, podržali predlog zakona o ubrzanju procedure za zahtjeve za azil, po kojem velika većina zahtjeva treba da se riješi za najviše 140 dana. Oni su takođe podržali predimplantacionu genetičku dijagnostiku - PGD, tehniku kojom se odabiraju embrioni prije implantacije ili zamrzavanja, ali samo za parove koji u porodici imaju tešku nasljednu bolest ili koji ne mogu da dobiju dijete prirodnim putem.

Izvor i foto: B92/Beta/Getty Images

Portal Analitika