Abiznis

Mještani Buljarice: Dugoročan zakup je nepromišljen i arogantan potez Vlade

Mještani Buljarice smatraju da je nedavno raspisan tender dugoročni zakup dijela te uvale netransparentan i da ga treba oboriti, jer bih ih takva privatizacija, koja obuhvata čak i dio mora, potpuno izolovala.
Mještani Buljarice: Dugoročan zakup je nepromišljen i arogantan potez Vlade
Portal AnalitikaIzvor

Vlada Crne Gore je, sredinom maja, raspisala međunarodni tender za valorizaciju Buljarice i potencijalnim investitorima ponudila 4,9 miliona kvadrata državnog zemljišta, po početnoj cijeni od 108 miliona eura, i ponudila u dugoročni zakup na 90 godina 534.000 metara kvadratnih zemljišta u zoni morskog dobra i 586 .000 metara kvadratnih akvatorijuma. Mještanin Blažo Davidović, čija su vjekovna ognjišta na Buljarici, smatra da je tender za prodaju i dugoročni zakup na 90 godina zemljišta i mora, nepromišljen i arogantan potez Vlade.

Stanovnici mjesnih zajednica Buljarica, Petrovac, Reževići, dva udruženja građana i Matica Boke protive se načinu privatizacije koji je predviđen tenderom.

Iz NVO "Naše ognjište" kažu da je namjera Vlade da u dugoročni zakup da dio mora - presedan. Takođe, ističu da je nedopustivo da država raspisuje javni oglas ne konsultujući lokalno stanovništvo.

Iz Mitropolije crnogorsko primorske Srpske pravoslavne crkve, u čijem je vlasništvu oko 300 hektara zemljišta na Buljarici, poručeno je da će podržati mjesno stanovništvo u namjeri da se postigne pošten dogovor, ali i upućuju protest jer je Vlada u javni tender uvrstila četiri vjerska objekta mitropolije što je, kažu, nedopustivo.

Izvor: Portal RTCG

Portal Analitika