Društvo

NP Prokletije - “PODIVLJAJMO ZA ŽIVOT“

Prokletije su svojom bogatom faunom još davno bile interesantne i daje to samo jedan od razkoga da se proglase NP upravo se možemo ovih dana uvjeriti u najposjećenijoj dolini Grebaje.
NP Prokletije - “PODIVLJAJMO ZA ŽIVOT“
Portal AnalitikaIzvor

Skoro da nema dana da se u toj dolini ne pojavi po jedna mečka ali prava atrakacija za posjetioce desila se zadnjih dva'tridana kada se u podnožju Očnjaka  a u neposrednoj blini eko-katuna Maja Karanfil pojavljuje mala porodica od dvije odrasle mečke i dva mladunčeta.

Prava je bila atrakcija za gostre eko-katuna i posjetioce koji su se u tim trenucima našli u Grebajama jer su mogli da uživaju, i golim okom da gledaju u neposrednoj blizini mala mečad koja su se razdragano igrala a time naljutila svoju majku koja je usljed ljutnje počela da gađa kamenjima.

Po svim informacijama sa kojimase raspolaže ovo se po prvi put na Prokletijama golim okom posmatrati grpa od četiri medvjeda.

U toj slobodnoj i razdraganoj igri mladunčad su se uputila prema katunu, ali su lokalni stočari i dio posjetilaca, neko u strahu a neko od sreće počeli da zvižde ih svojim ponašanjem odvrate od toga da dođu u katun i možda pričine štetu stočarima.

Inače, se skoro svake godine pojavljuje na četvrtoj livadi, oko kilometar udaljenosti od katuna.

ge2

Ovo je prava sreća za nas u NP, inače međed je zaštiti znak Parka i to nam je zadovoljstvo veće. Od proglašenja NP bijemo bitku sa krivolovicma jer je skoro svaka vrsta divljači bila na ivici istrebljenja. Mi smo od prošle godine u okviru jednogodišnjeg plana upravljanja u vrstili aktivnosti na monitiringu Risa ni međeda kažu iz NP.

Zahvaljujući podršci Njemačke razvoje organizacije „Eurontur“, koj su preko CZIP-a, pomogli nas i podržali da se obučimo za terenski rad i postavljanje foto zamki putem kojih danas možemo vrlo pouzdano govoirti o trenutnom stanju divljači. Rezultiti su takvi da u našoj arhivi imamo sver njih sem Risa, kojeg ćemo nadamo se u narednom periodu registrovati.

Danas slobodno možemo reći da je naš rad na terenu, borba sa krivolovom, ukupan monitoring, te podrška republičkog inspektora za lovstvo gospsodina Hakije Jasavića konačno urodila velikim rezultatima kakvi se mogu vidjeti golim okom u Grebajama.

Na istoj lokalciji đe su viđene mečke, i istom periodu pojavljaju se i dva srndaća a opšte je poznato da su Karanfili i Grebajski zastan mali rezervat za divokoze. Takođe, u podnožju ovih vrhova, ove godine su prisutne i divlje svinje, koje svojim oranjem ostavljaju pečate prisustva.

Ovo je ujedno poruka kojom se možemo pohvaliti, ali i znak upozorenja kada su u poitanju tiristi, planinari, kako istočari na katunu u Hgrebajama i okolnim katunima.

Špan Gočaj, stočar koji je 15.maja izdigao na katun nam je ispričao da se mečka pojavljuje na više mjesta.

ge3

„Obično se pojavi ujutro i popodne. Jednog dana mi je pojurila krave i mi smo brzo reagovali tako da nam nije napravila štetu. Ove dva dana se pojavljuje sa mladuncima iznad samog katuna i tora u kojam zatvaram ovce. Imamo pse ovčare i budno čuvamo stoku, ali me strah da će mi napasti stoku. Ona mora imati hranu za mladunce, a  ja kažem svako mora da se hrani pa i oni. Šta god da bude, srećno bilo.

Iz NP kažu da im je žao  što bivši direktor JPNP CG nije dozvolio da se projekat WWF-a „Posmatranje medvjeda“ realizjue i na Prokletijama jer je zadnji primjer da su Prokletije najveće i najbogatije stanište mrkog medvjeda, pa smo tim sredstvima i aktivnostima mogli pratiti migraciju medvjeda na cjelokupnom masivu Prokletija – Crne Gore, Kosova i Albanije.

Koriste ovu priliku da se zahvale  prijateljima profesorima Saši Popoviću i Ribu Raičeviću koji pored svojih obaveza redovno odvajaju vrijeme si sredstva da dođu na Prokletije i pomažu nam u sprovođenju monitoringa praćenja divljači i šostavljanja fotozamki.

Oni su članovi Socio-ekonomskog foruma NPP koji će u narednom periodu prezentovati dosadašnji rad i velike planove za buduće korake.

I na kraju, žele da i ovim putem obavijeste i informišu sve one koji će dolaziti u Grebaje i na Prokeltije da imaju na umu prisutvo većeg broja populacije međeda, posebno to što su sa mladunčadima. U Parku ovih dana postavljaju nekoliko infotabli i planiraju štampati liflete i infomaterijal. Nadamo se da će ovaj primjer i brojnost populacije međeda zainteresovat i sve domaće a i međunarodne organizacije i institucije koje se bave zaštitom za neka nova naučna istraživanja.

Portal Analitika