Društvo

IVP: Unaprijeđenje nastavnika da bude transparentnije

Postupak unaprijeđenja nastavnika u viša zvanja u obrazovnom sistemu Crne Gore je neophodno transparentnije sprovoditi i sa širim krugom predlagača, ocijenjeno je iz Instituta za vladavinu prava (IVP).
IVP: Unaprijeđenje nastavnika da bude transparentnije
Portal AnalitikaIzvor

Oni su pojasnili da sistem viših zvanja predviđa četiri stepena u koja nastavnici mogu napredovati - nastavnik-mentor, nastavnik-savjetnik, nastavnik-viši savjetnik i nastavnik- istraživač.

“Dok je u prošloj godini Ministarstvo prosvjete unaprijedilo tek 17 nastavnika u viša zvanja, u ovoj je unaprijeđeno 120 nastavnika”, navodi se u saopštenju IVP.

Oni su precizirali da je ove godine u predškolskim ustanovama u Crnoj Gori unaprijeđeno 27 nastavnika, u osnovnim školama 52 nastavnika, a u srednjim stručnim školama i gimnazijama 41 nastavnik.

U ovoj godini, kako navode, u zvanje nastavnik- mentor unaprijeđeno je 65 nastavnika, u zvanje nastavnik-savjetnik 26 nastavnika, u zvanje nastavnik-viši savjetnik 23 nastavnika i u zvanje nastavnik-istraživač sedmoro nastavnika.

Iz IVP su kazali da je najviše unaprijeđenih nastavnika u ovoj godini sa teritorije opštine Nikšić, njih 28, odnosno 23 odsto od ukupnog broja unaprijeđenih nastavnika.

“Zabrinjavajući je podatak da je sa teritorije Podgorice, koja broji najviše prosvjetnih radnika, unaprijeđeno tek 16 nastavnika, odnosno tek 13 odsto od ukupnog broja unaprijeđenih”, rekli su iz IVP.

Oni su dodali da je na Cetinju unaprijeđeno 16 nastavnika, u Baru 12, Beranama 11, Bijelom Polju deset, Rožajama pet, Tivtu četiri, Herceg Novom, Danilovgradu i Budvi po tri nastavnika, u Bijeloj, Mojkovcu i Ulcinju po dva i u Plavu, Plužinama i Kolašinu po nastavnik.

“IVP smatra da je neophodno proširiti krug onih koji mogu predlagati nastavnike u viša zvanja, pa pored nastavničkog i stručnog vijeća, direktora i nastavnika, da to mogu da budu savjet roditelja, profesionalna udruženja nastavnika, kao i njihovi aktivi”, kaže se u saopštenju.

Oni su pojasnili da dodjeljivanje viših zvanja nastavnicima ima za cilj da podstakne profesionalni razvoj nastavnika i da rad najboljih nastavnika bude prepoznat i priznat.

Time se, kako su dodali, podstiče i unapređuje kvalitet vaspitno-obrazovnog rada u školskom sistemu.

“Preporuka IVP-a je da je neophodno objaviti izvještaj sa pojedinačnim obrazloženjem za svakog nastavnika koji je unaprijeđen kako bi procedura unaprijeđenja bila transparentna, a javnost bila sigurna da se unaprijeđenje vrši po unaprijed utvrđenim pravilima”, poručeno je iz IVP.

Portal Analitika