Društvo

Danilo Gvozdenović: Građevinska dozvola biće i za 15 dana

- Drugačiji metod obračuna i naplaćivanja naknade za komunalno opremanje zemljišta biće predložen krajem juna izmjenama zakona o uređenju prostora i izgradnji objekata, najavio je za Pobjedu Danilo Gvozdenović, generalni direktor u Direktoratu za građevinarstvo Ministarstva održivog razvoja i turizma.
Danilo Gvozdenović: Građevinska dozvola biće i za 15 dana
Portal AnalitikaIzvor

- Nacrtom zakona, koji je prošao javnu raspravu, Ministarstvo održivog razvoja i turizma je predložilo model prema kojem bi investitor plaćao komunalije tamo gdje nema opremljenog zemljišta, dok će tamo gdje infrastruktura već postoji naplata biti ukinuta, ali je predviđena posebna taksa za građevinsko zemljište na godišnjem nivou. Taksa će služiti za rekonstrukciju i održavanje već opremljenog zemljišta - kazao je Gvozdenović. Prema njegovim riječima, nakon seta zakonskih izmjena koje su minulih godina uvele niz olakšica, proceduralnih i finansijskih, u oblast izdavanja urbanističko-tehničkih uslova i građevinske dozvole, izdatak za komunalije i dalje predstavlja više od polovine ukupnih sredstava koje su potrebne prije nego se započne gradnja nekog objekta. - Naplata komunalija je jedan od faktora koji usporavaju investicije, ali je, sa druge strane, kako kaže, jedini izvor za popunu segmenta budžeta lokalnih uprava namijenjenog opremanju samog građevinskog zemljišta. To znači da ga nije moguće sasvim eliminisati, već treba pronaći održivo rješenje kako za investitore, građane, ali i opštine – smatra sagovornik.

POBJEDA: U kojoj mjeri su olakšice, koje je Ministarstvo održivog razvoja promovisalo kao „Jedan šalter za sve“, zaživjele, odnosno koji je danas red poteza za izdavanje građevinskih dozvola?

GVOZDENOVIĆ: Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o uređenju prostora i izgradnji objekata 2011. godine uveden je sistem ,,jedan šalter“ u procesu izdavanja urbanističko-tehničkih uslova i građevinske dozvole. Znači, kada investitor želi da gradi u Crnoj Gori, u prvoj proceduri za izdavanje urbanističko-tehničkih uslova obraća se zahtjevom, na odgovarajućem obrascu, nadležnom organu. Urbanističko-tehnički uslovi sada se izdaju u roku od 30 dana od dana podnošenja zahtjeva i sadrže sve podatke neophodne za izradu tehničke dokumentacije, tj. i uslove koje izdaju nadležni organi po posebnim propisima. Pribavlja ih organ uprave ili organ lokalne samouprave, nadležan za izdavanje građevinske dozvole, po sistemu „jedan šalter“ kao i list nepokretnosti i kopiju katastarskog plana. Nakon toga investitor imenuje projektanta za izradu tehničke dokumentacije, odnosno revidenta za reviziju iste i nakon izrade i revizije tehničke dokumentacije ponovo se obraća nadležnom organu, u drugoj proceduri, za izdavanje građevinske dozvole. Uz zahtjev prilaže revidovani idejni ili glavni projekat sa pozitivnim izvještajem o reviziji i dokaz o osiguranju od odgovornosti investitora, projektanta i revidenta koji su izradili, odnosno projektovali tehničku dokumentaciju. Građevinska dozvola se izdaje u roku od 30 ili 60 dana, zavisno da li je potrebna za predmetni objekat procjena uticaja na životnu sredinu. Sva dokumentacija potrebna za izdavanje građevinske dozvole pribavlja se po sistemu „jedan šalter“ i, naravno, pribavlja je nadležni organ. 

(opširnije u Pobjedi)

 

Portal Analitika