Region

Podnijeta krivična prijava protiv Zorana Živkovića zbog utaje

Poreska policija podnijela je krivičnu prijavu protiv predsjednika Nove stranke u Srbiji Zorana Živkovića zbog sumnje da je utajio gotovo 18 miliona dinara, prenosi Blic.
Podnijeta krivična prijava protiv Zorana Živkovića zbog utaje
Portal AnalitikaIzvor

Kako se navodi u prijavi, Živković je porez utajio kao odgovorno lice preduzeća Empresa d.o.o, na šta je on kazao da "za to prvi put čuje".

"Nikada nijesam napravio poreski prekršaj, niti bilo kakvo krivično djelo i ne znam zašto bi bila podnijeta krivična prijava protiv mene. Mogu biti u pitanju dvije stvari, ili se radi o nečijoj grešci ili je neka vrsta političkog obračuna", rekao je on u izjavi za Blic.

Prijava je podnijeta Osnovnom javnom tužilaštvu u Nišu, ali je nakon toga proslijeđena na nadležnost Prvom osnovnom tužilaštvu u Beogradu. Prema nezvaničnim saznanjima, poreska policija sumnjiči Živkovića da je tokom 2014. godine, kada se nalazio na ovoj funkciji u Empresi, utajio porez, za šta prijeti kazna od dvije do 10 godina zatvora.

Sumnja se da je poreska utaja nastala prilikom poslovne transakcije s vinom vrijednim gotovo 90 miliona dinara, čiji promet, navodno, nije evidentiran u poslovnim knjigama.

U Poreskoj upravi Srbije nijesu mogli da potvrde podnošenje prijave protiv Živkovića, ali je nijesu ni demantovali, dok su u Osnovnom tužilaštvu u Nišu potvrdili da je krivična prijava primljena, ali i nakon toga proslijeđena Prvom osnovnom tužilaštvu u Beogradu.

"Poslije sagledavanja činjenica i navoda, krivična prijava je dostavljena na nadležnost Prvom osnovnom tužilaštvu u Beogradu, jer se u vrijeme kada su počinjene radnje koje se opisuju u prijavi firma nalazila na adresi u Beogradu. Takođe, i vino čiji je promet predmet krivične prijave u to vrijeme se nalazilo u magacinu u Beogradu", kažu u OJT u Nišu.

Prema podacima Agencije za privredne registre, Živković ima 10 odsto udjela u vlasništvu Emprese.

Blic.rs

Portal Analitika