Društvo

Sjutra se obilježava Dan životne sredine

Svjetski Dan životne sredine ove godine će biti obilježen sa ciljem postizanja nulte tolerancije za ilegalnu trgovinu divljim vrstama, saopšteno je iz Agencije za zaštitu životne sredine.
Sjutra se obilježava Dan životne sredine
Portal AnalitikaIzvor

Kako su ukazali, u cijelom svijetu, svakog 5. juna kroz razne aktivnosti i kampanje obilježava se Svjetski dan životne sredine, sa cilјem da se skrene pažnja javnosti na brojne ekološke probleme i potrebu očuvanja životne sredine.

Iz Agencije su podsjetili da je 5. jun, odredila Generalna skupština Ujedinjenih nacija, s obzirom na to da se tog dana održala Konferencija o zaštiti životne sredine u Stokholmu 1972. godine.

“U svijetu se na ovaj dan pokreću brojne aktivnosti u koje je uklјučena javnost, a koje propagiraju odgovorniji odnos prema životnoj sredini. Ovogodišnja tema sa kojom se obilježava Svjetski dan životne sredine je "Podivljajmo za život” (Go wild for life), sa ciljem postizanja nulte tolerancije - ilegalne trgovine divljim vrstama”, kaže se u saopštenju.

Podsjeća se da je trgovina divljim biljkama i životinjama i njihovim djelovima i derivatima veliki biznis, procijenjen da vrijedi milijarde dolara i obuhvata stotine miliona biljaka i životinja svake godine.

Trgovina je, kako se dodaje, raznolika i globalna, od živih životinja i ukrasnih biljaka do niza proizvoda i derivata, kao što su ribe i ostali prehrambeni proizvodi, egzotična roba od kože, muzički instrumenti, trupci, suveniri i ljekovi. Trgovinom se uglavnom bave - turisti, kolekcionari, krijumčari i trgovci.

“Na dodacima CITES Konvencije nalaze se, između ostalog, sve "velike mačke", svi primati, medvjedi, papagaji, aligatori, krokodili, ptice grabljivice, slonovi, nosorozi, kornjače, morske kornjače, mnoštvo egzotičnih gmizavaca, korali, morski konjići i mnoge druge vrste. Veliki broj biljnih vrsta su takođe zaštićene, na primjer orhideje, kaktusi i tropske biljke”, precizira se u saopštenju Agencije.

MINA

Portal Analitika