Društvo

GORANOVIĆ: Vlada nije finansirala Rječnik CANU

Djela koja bi trebalo da imaju kapitalni značaj za kulturu i državni identitet ne mogu se realizovati bez cjelovite analize, koja zahtijeva istorijsku, naučnu, kulturnu i obrazovnu utemeljenost, kazao je ministar kulture Pavle Goranović.
GORANOVIĆ: Vlada nije finansirala Rječnik CANU
Portal AnalitikaIzvor

On je dodao da bi Rječnik crnogorskog narodnog i književnog jezika svakako morao da bude predmet pažnje stručne javnosti, a nakon toga i resornih ministarstava.

- Ukoliko neki projekat, uključujući i ovaj Rječnik, na bilo koji način negira vrijednosti manjinskih naroda, koji su snažno doprinijeli obnovi nezavisnosti Crne Gore, ali i njenoj demokratizaciji i njegovanju najvećih društvenih vrijednosti, utoliko taj stav ne mogu da dijelim ni na jedan način - kazao je Goranović agenciji MINA.

Prema njegovim riječima, umjesto bilo kakve politizacije dobro bi bilo da autori uzmu u obzir sve dobronamjerne i referentne sugestije.

- Crnogorska akademija nauka i umjetnosti, kao i sve druge institucije, mora biti u službi afirmacije crnogorskog kulturnog, obrazovnog i naučnog identiteta - kazao je Goranović.

On je podsjetio da Vlada Crne Gore nije finansijski podržala publikovanje Rječnika crnogorskog narodnog i književnog jezika u izdanju CANU.

Portal Analitika