Region

Josipović: Ustašofilija u Hrvatskoj je sasvim vidljiva

U Hrvatskoj je na djelu ultrakonzervativna revolucija praćena institucionalnim i političkim haosom, ocijenio je bivši hravatski predsjednik, Ivo Josipović.
Josipović: Ustašofilija u Hrvatskoj je sasvim vidljiva
Portal AnalitikaIzvor

On je ocijenio da je na djelu blokada političkog sistema, zastoj u donošenju važnih odluka, jačanje i sve veća javna prisutnost snaga koje žele unazaditi demokratski standard.

"Ustašofilija je sasvim vidljiva. U formalnom smislu znamo ko je na vlasti u Hrvatskoj, ali, koji su tu sve stvarni centri moći, nije uvijek lako razaznati", rekao je Josipović za sarajevske Dane.

Prema njegovim riječima, u Hrvatskoj politički i pravni sistem slabo funkcionišu.

"Razočarani prošlom vladom, birači su izabrali difuzni i konfuzni parlament. Vladajući idu iz afere u aferu, ne uspijevajući se posvetiti reformama.Još gore, kao da imamo opštedruštvenu, ne samo političku regresiju", ocijenio je Josipović.

On je rekao da je Hrvatska do ulaska u Evropsku uniju (EU) bila u vidljivo uzlaznoj putanji.

"Ne ekonomski, ali svakako civilizacijski i politički. Pod kraj prošle vlade kao da su i na ljevici i na desnici pomislili kako više ne moramo raditi na sebi, kako smo sada u EU i da opet možemo po starom", smatra Josipović.

On je ponovio da u hrvatskom društvu tinja ustašofilstvo, što ni Vlada, ni mediji, ni analitičari nijesu uzeli ozbiljno.

"Govorio sam kako još postoji ustaška zmija. Danas samo politički slijepci ili obožavatelji te zmije poriču njeno postojanje. Ali, Hrvatska je uvijek bila i biće dominantno antifašistička. Iako antifašizam nije i ne može biti monopol ljevice", rekao je Josipović.

Na pitanje kako bi ocijenio trenutne odnose Beograda i Zagreba, Josipović je odgovorio kao loše.

"Učinjeno je nekoliko koraka nazad u poređenju s vremenom predsjedavanja Borisa Tadića i mene. Uostalom, nijesmo slučajno dobili Evropsku medalju za toleranciju", rekao je Josipović.

On je kazao da su odnosi tada bili daleko od idealnih, da su postojala mnoga otvorena pitanja, ali da je bio jasan uzlazan trend i mnogi pozitivni pomaci.

 

MINA

Portal Analitika