Svijet

Racija u Suzukiju

Japansko Ministarstvo saobraćaja obavilo je raciju u sjedištu Suzukia, u svjetlu šokantnog priznanja tog proizvođača malih automobila da je godinama koristio neadekvatne metode testiranja potrošnje goriva kod više miliona svojih vozila.
Racija u Suzukiju
Portal AnalitikaIzvor

Službenici nadležnih organa su upali u sjedište kompanije u gradu Hamamatsu, oko 250 kilometara jugozapadno od Tokija, navodeći da traže dokumentaciju vezanu za ispitivanje emisije gasova i testiranje ekonomičnosti potrošnje goriva, prenose svjetske agencije.

"Obavljamo pretres kako bismo potvrdili informacije koje je kompanija dostavila Ministarstvu", rekao je zvaničnik zadužen za bezbjednost automobila.

Nadležni su takođe pretresli prostorije rivalskog Mitsubishi Motorsa, nakon objave u aprilu da je decenijama varao na testovima potrošnje goriva.

Suzuki, na čijem je čelu kao predsjednik već godinama Osamu Suzuki, direktni potomak osnivača kompanije, priznao je da je koristio metode za testiranje potrošnje goriva koje japanski regulator nije odobrio.

Kompanija je, međutim, u više navrata insistirala na tome da nije imala namjeru da obmane vozače.

Suzuki je u saopštenju naveo da će u potpunosti sarađivati sa Ministarstvom, ali je odbio da spekuliše o tome sa kakvom bi novčanom kaznom mogao da se suoči.

MINA

Portal Analitika