Crna hronika

Akcija “Fiks”: Uhapšeno osam lica zbog prodaje droge na primorju

Službenici Uprave policije MUP-a – Odsjeka za borbu protiv droge su, u koordinaciji i po nalogu državnog tužioca u Višem državnom tužilaštvu u Podgorici, danas realizovali višemjesečnu akciju kodnog naziva „Fiks“, koja je bila usmjerena na suzbijanje tzv. ulične prodaje opojnih droga heroin, kokain i hašiš i opioda koji se nalaze na listi opojnih droga a koje sadrže buprenorfin.
Akcija “Fiks”: Uhapšeno osam lica zbog prodaje droge na primorju
Portal AnalitikaIzvor

Kako je saopšteno, u toku trajanja ove akcije, tokom više mjeseci, policija je lišila slobode odnosno krivičnim i prekršajnim prijavama procesuirala ukupno 33 lica (20 zbog krivičnih djela i 13 zbog prekršaja), od čega je devet lica procesuirano danas. Od tih devet lica koja su danas procesuirana osam je lišeno slobode dok se jedno lice potražuje.

Naime, službenici ovog odsjeka su u sadejstvu sa službenicima Centra bezbjednosti Herceg Novi, Centra bezbjednosti Nikšić i Posebne jedinice policije, a po nalogu nadležnog tužioca i po prethodno pribavljenoj naredbi nadležnog sudije za istragu, u okviru realizovanja ove akcije izvršili pretrese stanova i drugih prostorija, koje su koristila osumnjičena lica, na sedam lokacija u Herceg Novom, Nikšiću i Podgorici.

Prema saopštenju policijski službenici su danas, po nalogu tužioca, u Herceg Novom, Nikšiću, Budvi i Podgorici, u koordiniranoj akciji, lišili slobode osam lica, dok se deveto lice potražuje.

Slobode su danas lišeni:
-  D.K. (53) iz Nikšića, koji se sumnjiči da je kao organizator ove grupe, u cilju vršenja ulične prodaje opojnih droga na području Herceg Novog, Kotora, Tivta i Budve, organizovao mrežu preprodavaca i posrednika,
- D.K. (23) iz Nikšića.
- B.K. (26) iz Nikšića,
- M.Đ. (57) iz Nikšića,
- M.J. (21) iz Nikšića,
- I.M. (32 iz Nikšića,
- D.K. (37) iz Nikšića, 
- S.V. (30) iz Podgorice, dok se R.M. (27) iz Nikšića potražuje.

Ovih devet lica se sumnjiče da su počinila krivično djelo neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga. Osam lica lišenih slobode se danas privodi nadležnom državnom tužiocu, uz krivičnu prijavu, zbog osnova sumnje da su počinili navedeno krivično djelo, dok se za devetim osumnjičenim lica intenzivno traga.

Kako se navodi osim procesuiranja ovih devet lica, policijski službenici su, kao što je već spomenuto, u koordinaciji sa tužilaštvom, prethodnih mjeseci u okviru akcije „Fiks“ podnijeli osam krivičnih prijava protiv 11 lica, zbog osnova sumnje da su počinili 12 krivičnih djela. Dakle, u prethodnom periodu u okviru ove akcije su ka nadležnom tužiocu, zbog osnova sumnje da su počinili krivično djelo neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, procesuirani M.M. iz Kotora, R.l. iz Nikšića, V.K. iz Herceg Novog, Ž.Đ. iz herceg Novog, P.V. iz Herceg Novog, M.G. iz Ukrajine sa boravkom u Herceg Novom, M.M. iz Nikšića i N.J. iz Cetinja. Osim ovih lica, jedno lice, Z.N. iz Herceg Novog, je osumnjičeno da je počinilo krivično djelo omogućavanje uživanja opojnih droga, dok su dva lica, A.I. iz Nikšića i D.S. iz Herceg Novog, osumnjičena da su počinila krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, koje krivično djelo se takođe krivičnom prijavom stavlja na teret i već spomenutom M.M. iz Nikšića.   

Takođe tokom trajanja ove akcije podnijete su i prekršaje prijave protiv 13 lica zbog počinjenog prekršaja nedozvoljeno posjedovanje opojnih droga iz Zakona o sprječavanju zloupotrebe opojnih droga.

''Tokom trajanja policijsko – tužilačkih aktivnosti u višemjesečnoj akciji „Fiks“, policijki službenuci su u 21 aktivnosti zaplijenili ukupno: 255 grama heroina, oko 135 grama kokaina, 500 grama smješe namijenjene za miješanje sa kokainom radi dobijanja na težinmi i manje količine hašiša i opioida koji sadrže buprenorfin. Takođe su, tokom ovih aktivnosti, pronađena i zaplijenjena tri komada vatrenog oružja – dvije autommatske puške i pištolj i manja količina puščane municije'', saopšteno je iz Uprave policije MUP-a.

U saopštenju se navodi da kriminalistička obrada, sprovedena tokom policijsko – tužilačkijh aktivnosti, a realizovana po nalogu tužioca, ukazuje na sumnju da je ova kriminalna grupa dominantno pokrivala tzv. uličnu prodaju opojnih droga u Herceg Novom, Kotoru i Tivtu. Karakteristično je i to da je, kako se sumnja, organizator ove grupe, D.K, svakodnevno, direktno ili preko posrednika, donosio u Herceg Novi, Kotor, Tivat i Budvu opojne droge heroin, kokain i opioide koje sadrže buprenorfin većem broju korisnika, nekada i više puta dnevnoTakođe, sumnja se da je D.K. kao organmizator zloupotrebljavao i maloljetna lica radi čuvanja i prenošenja ovih opojnih droga u svrhu dalje prodaje. 

''Većina lica koja su lišena slobode u sklopu ove akcije su višestruki povratnici u vršenju krivičnih djela iz oblasti opojnih droga'', zaključuje se u saopštenju.

 </p>

 </p>

(Izvor video snimaka: cdm)

Portal Analitika