Abiznis

Revizorska profesija ključna poluga u zaštiti javnog interesa

U hotelu Palas u Petrovcu 2. i 3.juna održan je Simpozijum računovođa i revizora u organizaciji ISRCG - Instituta sertifikovanih računovođa Crne Gore i Ekonomskog fakulteta UCG, čija je tema Savremena kretanja i tendencije u razvoju računovodstva i revizije. Simpozijum je okupio oko 200 učesnika koji su imali priliku da čuju stručne i aktualne prezentacije eminentnih predavača iz Crne Gore, Srbije, Republike Srpske, BiH.
Revizorska profesija ključna poluga u zaštiti javnog interesa
Portal AnalitikaIzvor

Zahtjevi za primjenom međunarodnih standarda finansijskog izvještavanja i standarda za reviziju finansijskih izvještaja preduzeća od javnog interesa, postaju sve složeniji i rigorozniji.

U takvom dinamičnom međunarodnom regulatornom okruženju, nacionalni zahtjevi za finansijsko izvještavanje mogu lako postati neusklađeni sa acquis communautaire Evropske unije.

 S tim u vezi, naglašeno je da se sljedećim pitanjima mora posvjetiti posebna pažnja: računovodstvena regulativa/normativna osnova i njena adekvatna i konzistentna primjena, priprema izvještaja o poslovanju od strane menadžmenta, prezentacija računovodstvenih politika i napomena uz finansijske izvještaje, povezane strane, ocjena sposobnosti preduzeća da nastavi poslovanje u budućnosti,  dostupnost prevoda novih i revidiranih profesionalnih standarda,  edukacija i kontinuirana edukaciji računođa i revizora, uloga i odgovornost internih i eksternih sistema nadzora, implementacija zahtjevane uloge Odbora za reviziju u entitetima od javnog interesa koji su važna zaštita u obezbjeđivanju kvaliteta revizije i držanju revizora na bezbjednoj udaljenosti od uprave.Noviteti na polju revizije ce biti revolucionarni u odnosu na sve do sad,a to je u skladu sa savremenim trendovima koje podrzava EU i Svjetska banka.

Države u regionu (BiH, Makedonija) imaju daleko uredjenije nacionalne zakone o računovodstvu i reviziji, kojima je definisano da samo nosioci profesionalnih računovodstvenih sertifikata mogu da garantuju za kvalitet finansijskog izvještavanja. Njihova Ministarstva finansija su prepoznala značaj i ulogu profesionalnih računovodja i dale im potpunu podršku.

Poruka sa ovog skupa je da računovodstvena i revizorska profesija predstavljaju jednu od ključnih poluga u zaštiti javnog interesa i očuvanju integriteta finansijskog sistema i privrede u cjelini. 

 

Portal Analitika