Svijet

Kameron: EU neće prestati da postoji ako odemo

Britanski premijer Dejvid Kameron rekao je da bi podnio zahtjev za ulazak Britanije u Evropsku uniju (EU) po trenutnim uslovima, da zemlja nije članica te organizacije, ali da nikad ne bi usvojio zajedničku valutu.
Kameron: EU neće prestati da postoji ako odemo
Portal AnalitikaIzvor

"Nikad ne bih želio da usvojimo euro, ali da su nam ponuđeni uslovi koje sada imamo, koje sam ponovo ispregovarao, poseban status koji smo dobili, priključio bih se Uniji", rekao je Kameron, odgovarajući na pitanja publike u nastupu koji je organizovao Sky News.

Kazao je i da je razgovarao s vođom opozicionih laburista Džeremijem Korbinom o referendumu o ostanku ili izlasku zemlje iz EU-a, koji treba da bude održan 23. juna.

Premijer u konzervativnoj Vladi Velike Britanije time je počeo niz od osam emisija posvećenih referendumu 23. juna na više TV-mreža.

U četvrtak ga je na Sky Newsu prvo bez ustručavanja ispitivao urednik političkog programa Faisal Islam, koji je insistirao na temi imigracije, a zatim je odgovarao na pitanja publike.

Ekonomsko samoranjavanje

"Napustiti EU bio bi čin ekonomskog samoranjavanja", istakao je, podsjetivši da je jedinstveno tržište "najveće tržište u svijetu, veće od kineske i od američke privrede".

"Ali jesmo li dezerteri? Evropska unija neće prestati da postoji ako odemo, La Manš se neće proširiti." Dodao je da se boji kako bi razlaz sa Briselom slomio britansku privredu.

Kameron se u utorak vraća nastupom na ITV-u u društvu Najdžela Feridža, vođe eurofobne stranke UKIP. Ni tada neće biti direktnog suočavanja, nego niz odvojenih pitanja i odgovora publici.

Dvije posljednje emisije, predviđene za 21. i 22. jun, u kojima učesnici, osim Kamerona, još nisu poznati, održaće se u Vembli Areni pred 6.000 ljudi.

(balkans.aljazeera.net)

Portal Analitika