Svijet

Bundestag: Otomansko carstvo izvršilo genocid nad Jermenima

Njemački Bundestag je usvojio rezoluciju u kojoj se Turska optužuje za genocid nad Jermenima u vrijeme Prvog svjetskog rata, javila je agencija AP dodajući da je rezolucija usvojena ogromnom većinom glasova poslanika.
Bundestag: Otomansko carstvo izvršilo genocid nad Jermenima
Portal AnalitikaIzvor

Rezoluciju su podnijeli poslanici vladajuće koalicije i opozicione stranke Zelenih uz podršku kancelarke Angele Merkel. Ona je usvojena sa samo jednim glasom protiv i jednim uzdržanim glasom.

Predsjednik Bundestaga Norbert Lamert je izjavio pred glasanje da istorijski događaji mogu da nanose bol, ali da poštena i kritička procjena prošlosti ne ugrožava odnose sa drugim zemljama već je preduslov za pomirenje i saradnju.

Sadašnja vlada Turske nije odgovorna za događaje od prije 100 godina, ali snosi odgovornost za ono što će se desiti u budućnosti, rekao je Lamert.

AP podsjeća da je turski premijer Binali Jildirim izjavio ranije ove nedjelje da je glasanje u Bundestagu "istinski test prijateljstva" dvije zemlje, dodajući da Ankara neće odbaciti sporazum sa Evropskom unijom o zaustavljanju priliva izbjeglica u Evropu.

Prema procjenama istoričara, Otomanske vlasti su pobile oko 1,5 miliona Jermena što se smatra prvim genocidom u dvadesetom vijeku, ali zvanična Ankara negira da su ta ubistva bila genocid već da su svi pobijeni Jermeni bili žrtve građanskog rata i nemira i smatra da je broj mrtvih preuveličan.

Turska povlači ambasadora na konsultacije

Turski premijer Binali Jildirim izjavio je da je Ankara odlučila da povuče svog ambasadora iz Njemačke na konsultacije pošto je Bundestag usvojio rezoluciju kojom se Turska optužuje za genocid nad Jermenima, javila je agencija AP.

Jildirim je izjavio da je usvajanje te rezolucije "istorijska greška" njemačkog parlamenta, dodajući da se turski narod ponosi svojom prošlošću i da "ne postoji događaj iz prošlosti koji bi nas natjerao da postiđeni pognemo glave".

Izvor: rs.n1info.com

Foto: Reuters/Ronen Zvulun

Portal Analitika