Kultura

VULEKOVIĆ: Film o Danilu Baletiću je film o transformacijama čovjeka i grada

Ovaj film je uobičajena priča sa naših prostora, a to je da ništa ne nastaje bez porodice i njene podrške. Ni Danilo Baletić ni njegova porodica nijesu još vidjeli film, pa iščekujemo i njihove reakcije, kazao je Andrija Krivokapić, producent dokumentarca "Transformersi: Megdan polje Podgorica" čijom projekcijom u bioskopu Cineplexx od 20 časova večeras počinje 7. UnderhillFest.
VULEKOVIĆ: Film o Danilu Baletiću je film o transformacijama čovjeka i grada
Portal AnalitikaIzvor

Reditelj filma Dušan Vuleković potcrtava da se u naslovu "krije" osnovna ideja ovog 44-minutnog filma, koji se tokom jednogodišnjeg nastajanja često mijenjao.

- Film se bavi transformacijama: kako robot nastaje od smeća, kako se transformišu ljudi koji na njemu rade, kako se transformiše cijeli grad od Titograda preko Podgorice u nešto mnogo veće. No, najveći izazov nam je bio da razumijemo što Danilo Baletić radi i zbog čega to radi - istakao je on.

Direktor fotografije Blažo Tatar već je bio u prilici da radi sa Vulekovićem, ali je ovo prvi put da sarađuju na pravom filmu, te, kako dodaje, sa "laskavom titulom direktora fotografije".

- Izazov snimanja ovog dokumentarca bio je veliki, prije svega zbog scenarija koji se konstantno - transformisao. Moj glavni zadatak bio je da ispratim reditelja i ono što bi on smatrao da treba da uradimo - rekao je Tatar.

Kada je riječ o radu na terenu, dodaje kako su se s Baletićem sreli na - auto-otpadu, gdje već izvjesno vrijemee praktično živio i radio na figurama.

- Na početku snimanja filma imao sam drugačiju ulogu jer je ekipa bila drugačija, kao i osnovna ideja. No, neočekivane okolnosti uticale su da se ta ekipa raziđe, i ostali smo samo nas trojica. Tako smo dobili i priliku da napravimo nešto novo - kazao je producent Andrija Krivokapić, koji podsjeća da je film je nastao u saradnji sa Ministarstvom kulture i produkcijskom kućom Art Vision.

- I, kao što Danilov otac Mićo Baletić kaže u filmu: "Sve na Balkanu se dešava iz ludila". Tako nekako je i ovaj film nastao. S druge strane, Danila znam još od kada je bio dijete i uvijek uživao u čudnim igrama... Bio je vrhunski sportista, prvak Balkana u karateu, ali je tu doživio razočarenje, i to ne svojom krivicom. Pratiti Danila kamerom bilo je veoma teško. Tačnije, bilo je teško "transformisati" ga u naratora, da se opusti pred kamerama. Onda smo mi promijenili pristup, shvatili da u filmu ne može nešto da "glumi", da treba da ga prikažemo samo onakvog kakav zaista jeste. I sve je ispalo odlično - dodao je on.

Krivokapić je na kraju istakao kako su film prijavili za ovogodišnji Sarajevo Film Festival, a za sada smo dogovorili i njegovu televizijsku premijeru na programu Al Jazeera.

Festival se sjutra ujutro nastavlja konferencijom: "Gdje je mjesto kreativnog dokumentarnog filma u Crnoj Gori?" u Fondaciji Petrović Njegoš u Dvorcu Petrovića u Podgorici od 10 časova. Panelisti su profesor na FDU Cetinje reditelj Vladimir Perović, reditelj iz Hrvatske Robert Tomić Zuber, producent Ivan Đurović, reditelj Senad Šahmanović i umjetnički direktor Vuk Perović.

Prva sjutrašnja projekcija je film "Kandidat" Tomislava Pulića i Roberta Tomića Zubera u bašti Soul II Soula u 21 sat. Za 22.10 predviđen je kratki film "Dim" Gorane Jovanović, dok će od 22.25 biće prikazan film "Ispod Sunca" Vitalija Manskija. U slučaju kiše, projecije će biti održane u Biblioteci "Radosav Ljumović".

K.J.

Foto: UnderhillFest/Dalibor Ševaljević

Portal Analitika