Svijet

Turska priprema pisani ukor na odluku Bundestaga: Ovim potezom žele prikriti tamnu stranu svoje istorije

Nakon što je njemački Bundestag jednoglasno izglasao rezoluciju kojom masakr nad Jermenima 1915. i 1916. godine priznaje kao genocid, odlasili su se premijer Turske Binali Yıldırım i ministar vanjskih poslova te zemlje Mevlüt Çavuşoğlu. Obojica su saglasni da je ta odluka neprihvatljiva i da će zategnuti odnose te dvije zemlje.
Turska priprema pisani ukor na odluku Bundestaga: Ovim potezom žele prikriti tamnu stranu svoje istorije
Portal AnalitikaIzvor

Novoimenovani premijer Turske i AK partije Binali Yildirim odluku Bundestaga je okarakterisao kao iracionalnu, koja će dosadašnje prijateljstvo dvije države staviti na veliki test.

Odluku kojom Bundestag zločine nekadašnjeg Osmanskog carstva u Prvom svjetskom ratu nad Jermenima priznaje kao genocid komentarisao je i Cavusoglu na Twitteru.

"Način da se zatvori sopstvena tamna strana istorija nije da se iznose klevete o istoriji druge zemlje", napisao je Cavusoglu koji se sa predsjednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoganom nalazi u službenoj posjeti afričkim zemljama.

Yasin Aktay, glasnogovornik vladajuće AK partije u Turskoj kazao je da će odnosi sa Njemačkom ozbiljno biti narušeni.

Turski mediji izvještavaju da da AK partija priprema pisani ukor u parlamentu na odluku Bundestaga. U saopštenju te partije istaknuta je snažna osuda zbog "falsifikovanja istorijskih činjenica na ratna dešavanja 1915. godine", tvrdeći da je u suprotnosti sa međunarodnom pravnom praksom.

Jermeni kažu da su 1915. godine za vrijeme Osmanskog carstva Turci ubili blizu 1,5 miliona ljudi, dok turska strana tvrdi da je ta brojka mnogo manja i odbija naziv genocid.

klix.ba

Portal Analitika