Društvo

Održan redovni brifing za vojne atašee akreditovane u Crnoj Gori

Danas je u Ministarstvu odbrane održan redovni polugodišnji brifing za vojne ataše-e akreditovane u Crnoj Gori.
Održan redovni brifing za vojne atašee akreditovane u Crnoj Gori
Portal AnalitikaIzvor

Državni sekretar Bojan Šarkić je podsjetio da je Ministarstvo odbrane uspostavilo praksu polugodišnjih brifinga u cilju jačanja saradnje sa partnerskim državama.

On se zahvalio vojnim atašeima na doprinosu koji su dali crnogorskim evroatlantskim integracijama, naglašavajući da je naša zemlja, uprkos brojnim izazovima, samo deset godina od obnavljanja državne nezavisnosti pred samim vratima Alijanse i ostvarenjem najvažnijeg spoljnopolitičkog cilja. Posebnu zahvalnost izrazio je vojnim atašeima Republike Albanije, Republike Češke, Republike Bugarske i Republike Italije koji ovim brifingom završavaju svoj mandat u Crnoj Gori.

Šarkić je kazao da je potpisivanje Protokola o pristupanju Crne Gore u NATO 19. maja ove godine veoma značajan datum novije crnogorske istorije. „Zahvaljujući tome, Crna Gora će moći da u svojstvu posmatrača, prisustvuje sastancima NATO. Na Samitu u Varšavi, na kojem će se na najvišem nivou raspravljati o najvažnijim temama za evroatlantsku sigurnost, Crna Gora će po prvi put sjedjeti za istim stolom među glavnim donosiocima odluka“, kazao je državni sekretar.

vojska-2

 Izražavajući uvjerenje da će tokom drugog narednog polugodišnjeg brifinga, Crna Gora biti punopravni član Alijanse, Šarkić je naglasio da je Crna Gora u potpunosti posvećena jačanju strateškog partnerstva, kako sa susjednim, tako i sa geografski udaljenim zemljama, opredijeljena da i dalje doprinosi međunarodnom miru i stabilnosti.

 Na današnjem brifingu, održane su tri prezentacije. Kapetan bojnog broda Nusret Hanjalić govorio je o nastavku procesa reformi u skladu sa Planom dugoročnog razvoja, pukovnik Rajko Pešić, zamjenik načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore o planu vojnih integracija, a potpukovnik Nebojša Luković o programu MONDEM.

 Brifingu je prisustvovalo 19 od ukupno 25 atašea akreditovanih u Crnoj Gori. U ime Ministarstva odbrane, pored Šarkića i pukovnika Pešića, prisustvovali su dr Ivan Mašulović, generalni direktor Direktorata za politiku odbrane i pukovnik Zoran Bošković, koordinator Direkcije za međunarodnu saradnju

 

Portal Analitika