Zanimljivosti

Savjeti protiv proljećnih alergija: Spas od ambrozije i alergijskog osipa

Proljeće je doba kad alergije obično najviše dolaze do izražaja. Priroda se spremila za borbu protiv te napasti, da li ste i vi?
Savjeti protiv proljećnih alergija: Spas od ambrozije i alergijskog osipa
Portal AnalitikaIzvor

Celer, kamilica, kopriva… Obloge, čajevi i tonici godinama pomažu onima koji se muče sa raznim alergijama.

Spas od ambrozije

Iscijedite bistar sok od svježeg lišća i korijena celera. Sipajte sok u teglu i dodajte istu količinu meda koliko ste dobili i soka.

Smjesu dobro promiješajte, ako je moguće, drvenom kašikom. Teglu držite dobro zatvorenu u frižideru — najduže nedjelju dana.

Taj sok sa medom se uzima tri puta dnevno po jedna kašika pola sata prije jela. Pijte ga svakodnevno, tokom cijele sezone cvjetanja ambrozije (u periodu od jula do kraja septembra) i spašćete se neprijatnih simptoma kao što su: kijavica, curenje iz nosa, svrab, suzenje očiju i gušenje u grudima.

Taj narodni ruski lijek odlično čisti organizam i djelotvoran je i za druge vrste alergija.

Alergijski osip

Izmiješajte 50 grama kamilice i 50 grama lišća koprive. Prelijte sa pola litra ključale vode. Neka odstoji poklopljeno 30 minuta. Zatim procijedite.

Pijte više puta na dan po pola čaše te tečnosti. Već prvog dana proći će svrab. Pripremajte i pijte tu tečnost nekoliko dana — dok osip ne prođe.

Recept protiv proljećne alergije

U čašu toplog mlijeka dodajte kašičicu meda i pola kašičice rendanog đumbira. Dobro promiješajte i popijte pred spavanje.

Pomaže protiv alergije na polen i odstranjuje toksine iz organizma.

Čaj za čišćenje organizma — protiv alergija

Taj čaj se sastoji od sedam komponenata. Dobro promiješajte:

— pet kašika kantariona

— četiri kašike korijena maslačka

— tri kašike rastavića

— dvije kašike usitnjenog šipka.

 Jednu kašiku te mješavine prelijte uveče sa šoljom hladne vode. Ujutru stavite na šporet i zagrijte do ključanja, ali ne kuvajte, već skinite sa šporeta, poklopite šerpu i umotajte je u toplo ćebe da odstoji 40 minuta. Procijedite čaj i pijte po trećinu čaše tri puta dnevno prije jela. Pripremljeni čaj čuvajte u frižideru.

Taj čaj čisti organizam i koristan je protiv alergija, posebno dobro pročišćava disajne puteve.

Portal Analitika