Društvo

Zabranjen uvoz goveda zbog kvrgave kože

Ministarsvo poljoprivrede iz preventivnih razloga zabranilo je uvoz i tranzit goveda i određenih proizvoda od govedine kako bi spriječio unos bolesti kvrgave kože u Crnu Goru, kazali su Pobjedi iz ovog resora Vlade.
Zabranjen uvoz goveda zbog kvrgave kože
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Na teritoriji Crne Gore do sada nije bilo pojave bolesti kvrgave kože goveda, ali postoji velika opasnost da se ona pojavi.

"Realna je opasnost od prenošenja imajući u vidu način prenošenja bolesti, visok stepen rizika da se prenese iz Makedonije gdje se pojavila krajem aprila ove godine, kao i veliku vlažnost u ovom periodu koja je pogodna za razvoj insekata prenosilaca", kazali su Pobjedi iz Ministarstva.

U Ministarstvu kažu da se meso i mlijeko dobijeno od oboljele životinje ne koristi za ishranu ljudi.

U Ministarstvu kažu da je razlog to što je riječ o poremećaju opšteg zdravstvenog stanja goveda povišena temperatura, promjene na organima i sekrecije mlijeka.

Bolest izaziva uginuće goveda, ali se ne prenosi na ljude.

"Bolest kvrgave kože goveda izaziva morbiditet i mortalitet kod oboljelih životinja, bez terapijskih mogućnosti. Bolest se ne prenosi na ljude i ima veliki negativni socio-ekonomski uticaj zbog posrednih i neposrednih gubitaka u proizvodnji: uginuća goveda, smanjena mlječnost, kao i zbog trgovinskih ograničenja u pogođenim područjima. Bolest je relativno nova na teritoriji Evrope. Iz Afrike, gdje je prvi put zabilježena i stalno prisutna, tokom 2014. godine preko Egipta, Izraela, Jordana, Libana i Turske virus koji izaziva bolest stigao je 2015. godine u Grčku. Krajem aprila ove godine bolest je dijagnostifikovana u istočnoj Makedoniji", objašnjavaju iz Ministarstva.

Obavještenje o zabrani uvoza su obaviješteni uvoznici, granični veterinari i nadležni organ Makedonije.

"Uprava za bezbjednost hrane uradila je letak koji sadrži kratku informaciju o bolesti, sa preporukama za držaoce životinja, koji je distribuiran veterinarskim ambulantama. Istovremeno, naložene su pojačane mjere kontrole zdravstvenog stanja prijemčivih životinja u pograničnim područjima Crne Gore, kao i informisanje vlasnika životinja o simptomima eventualne pojave bolesti. Veterinarske službe Crne Gore su u stanju pojačane pripravnosti, zbog povećanog rizika od unošenja ove zarazne bolesti", kazali su Pobjedi iz Ministarstva poljoprivrede.

Ministarstvo poljoprivrede je informisalo Vladu o preduzetim aktivnostima i rizicima i pripremilo prijedlog mjera za prevenciju i suzbijanje u slučaju eventualnog izbijanja bolesti na teritoriji. U prijedlogu mjera za prevenciju i suzbijanje, koji je Ministarstvo uputilo resoru finansija, razrađeni su svi mogući scenariji vezani za ovu bolest i za svaki detaljno definisana sredstva koja treba obezbijediti.

Pobjeda 

Portal Analitika