Crna hronika

Mujović u kancelariji tužioca advokatu dao pisma?

Svaka riječ iz pisama koje je pritvoreni Podgoričanin Veselin Mujović u dva navrata uputio redakciji "Danu", a u kojima je iznio ozbiljne optužbe na račun visokog funkcionera DPS-a Svetozara Marovića biće provjerena u Osnovnom državnom tužilaštvu, sopšteno je juče iz tog organa. Kako su međutim pisma iz ZIKS-a dospjela u medije nije predmet interesovanja tužilaca, niti oni o tome imaju bilo kakva saznanja.
Mujović u kancelariji tužioca advokatu dao pisma?
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

"Osim predmeta u kojem je istraga tajna, formirana su još dva postupka povodom pisama koja su objavljena u novinama. Ta pisma su tužilaštvu dostavljena od uprave Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija i Specijalnog državnog tužilaštva u Podgorici. Odmah po prijemu pisama tužilaštvo je formiralo predmete da bi se započelo sa preduzimanjem dokaznih radnji radi provjere tačnosti navoda koji su iznijeti u tim dokumentima... Što se tiče pisama, ona se provjeravaju u svim njihovim djelovima, tako da će biti donijeta odluka u zavisnosti od rezultata dokaznih radnji koje se preduzimaju" kazao je osnovni državni tužilac Miroslav Turković.

Turković je na pitanje novinara pojasnio da je postupak u kojem se Mujović tereti da je od Svetozara Marovića uzeo 890.000 eura proglašen tajnom, jer je to u interesu istrage.

Detaljan odgovor tužioci izostavili su i na pitanje da li će tužilaštvo pokrenuti postupak protiv Svetozara Marovića zbog davanja mita.

"Kada se formira predmet kao što je ovaj, pravi se plan rada i u okviru tog plana rada sprovode se određene dokazne radnje. Na osnovu tog plana rada saslušali smo određeni broj svjedoka i na osnovu rezultata jednog dokaza planira se dalje", kazala je osnovna državna tužiteljka Ljiljana Klikovac.

Mujović u posljednjem objelodanjenom pismu tvrdi da su visoki funkcioner DPSa Svetozar Marović i članovi njegove porodice planirali "atentat" na jednog, neimenovanog, svjedoka saradnika u budvanskim aferama.

Mujović u kancelariji tužioca advokatu dao pisma?

Tragom nelogične informacije koju je Osnovno tužilaštvo u Podgorici objavilo juče na konferanciji za novinare, da su im pisma Mujovića objavljena u "Danu" dostavljena iz Uprave ZIKS-a, Dnevne novine su kontaktirale zatvorsku Upravu. Prema nezvaničnim informacijam iz ZIKS-a je tužilaštvu dostavljena izjava Mujovića u kojoj je potvrdio autentičnost objavljenih pisama i objasnio kako ih je dostavio tom mediju. Kako je sam priznao, prvo pismo je dao advokatu prilikom njegove posjete u ZIKS-u, dok mu je drugo navodno dao u kancelariji Osnovnog državnog tužioca tokom jednog od saslušanja.

Zakonik o krivičnom postupku pređviđa da pritvorenik može slati pisma osobi na slobodi samo uz znanje i pod nadzorom sudije za istragu, što u konkretnom nije bio slučaj. Prema nezvaničnim saznanjima DN, Mujović je ranije izjavio da je pismo predao advokatu s namjerom da obavijesti javnost, jer to nije mogao učiniti sam zbog lošeg zdravstvenog stanja.

Dnevne novine; Foto: CdM

Portal Analitika