Politika

Vuković o incidentu: Tužilaštvo vratilo loptu Skupštini

Osnovno državno tužilaštvo ocijenilo je da u incidentu koji se 13. maja dogodio u Skupštini Crne Gore, kada su poslanici DF pokušali i fizički da nasrnu na premijera Mila Đukanovića, nema elemenata krivičnog djela, niti prekršaja, već da su prekršene odredbe Poslovnika parlamenta i Etičkog kodeksa, kojima su precizirani postupci i sankcije u slučaju povrede ovih akata. Tim je riječima juče, na konferenciji za medije, odluku tužilaštva objasnio osnovni državni tužilac Miroslav Turković.
Vuković o incidentu: Tužilaštvo vratilo loptu Skupštini
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Tužilaštvo je na ovaj način prebacilo odgovornost na Skupštinu Crne Gore, kao instituciju koja je imala mehanizme prvo da spriječi incident, a ako to već nije uspjela, onda da adekvatno sankcioniše poslanike koji su ga izazvali, čuvajući time dignitet parlamenta i šaljući poruku da nije sve dozvoljeno.

Poslanik DPS Miodrag Vuković za Dnevne novine kaže da je tužilaštvo "vratilo loptu" u dvorište iz kojeg nije trebalo ni da izlazi da je rađeno po Poslovniku i Etičkom kodeksu.

"Tužilaštvo je zvanično saopštilo da je izvršena povreda Poslovnika i Etičkog kodeksa. To su rekli i poslanici DPS istog dana kada se incident dogodio. Podsjetiću, upravo je naša ocjena bila da je izvršena najteža povreda povreda Poslovnika i Etičkog kodeksa i da je izostala adekvatna reakcija tadašnjeg predsjednika Skupštine Ranka Krivokapića. Posljedice njegovog nečinjenja, odnosno zaštite poslanika DF-a i danas se osjećaju. Krivokapić nam je ostavio takvo stanje u parlamentu da je sve dozvoljeno i na novom predsjedniku i svima nama je sada da saniramo posljedice. To neće ići brzo ni jednostavno i to se ogledava kroz ponašanje poslanika DF-a koji ne odustaju od uznemiravanja i urušavanja parlamenta", kazao je Vuković za DN.

Prije incidenta, poslanici DF-a su desetak dana ranije imali prvu "probu" perfomansa izvedenog 13. maja. Podsjetimo, 4. maja su, nemarom ili podrškom generalnog sekretara Skupštine, ubacili u parlament redare DF-a, među kojima su bili i članovi bivšeg Sedmog bataljona.

Dnevne novine

Portal Analitika