NATO

Put Crne Gore u NATO ubrzava se zbog Rusije

Pokušaj Rusije da omete crnogorski put u NATO i činjenica da se bezbjednosna situacija u svijetu komplikuje utiču na ubrzavanje procesa ratifikacije Protokola o pristupanju Crne Gore Alijansi - ocijenili su za Pobjedu profesor na Fakultetu bezbjednosti u Beogradu Zoran Dragišić i izvršni direktor Alfa centra Aleksandar Dedović.
Put Crne Gore u NATO ubrzava se zbog Rusije
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

S obzirom na to da su zemlje Višegradske četvorke - Mađarska, Slovačka, Poljska, Češka i susjedne države - Hrvatska, Albanija i Slovenija najavile da će među prvima ratifikovali Pristupni protokol, Dragišić kaže da je time poslata veoma pozitivna poruka da punopravno članstvo Crne Gore očekuju što prije.

- Te zemlje će uticati i na druge države da ubrzaju proces ratifikacije - rekao je Dragišić.

Imajući u vidu „pokušaj Rusije da preko dijela opozicije promijeni taj strateški put Crne Gore“ i činjenicu da se „bezbjednosna situacija u svijetu komplikuje“, Dragišić kaže da su zemlje regiona i zapadne sile procijenile da još jedna punopravna članica NATO-a na Balkanu može doprinijeti procesu stabilizacije.

- Ma koliko nekom ko se ne udubljuje više u bezbjednosnu dinamiku Balkana izgledalo da je Crna Gora mala i beznačajna država u tom smislu, Crna Gora ima mnogo veći značaju bezbjednosnoj arhitekturi Balkana, koji višestruko prevazilazi veličinu i broj stanovnika - kaže Dragišić.

O važnosti poruka zemalja regiona je saglasan i Dedović, koji kaže da je ohrabrujuće što će prve ratifikovati Protokol.

- Sasvim je sigurno da na ovu njihovu odluku, osim crnogorske spremnosti za članstvo, u određenom dijelu utiču i dešavanja na širem geopolitičkom planu. Imajući u vidu jasne i sve češće ruske opservacije na proširenje NATO-a, migrantsku krizu u Evropi i predsjedničke izbore preko okeana logično je da su pred Alijansom novi izazovi kojima je, u ovom momentu,  teško predvidjeti epilog - kaže Dedović. 

Bez obzira na naše aspiracije, on ističe da je logično da NATO želi još jednu članicu „u kući“ umjesto „pred vratima“ kako bi spremniji i brojniji dočekali i savladali izazove. 

Pobjeda 

Portal Analitika