Abiznis

Crna Gora je sada u zamahu

Uticajni američki kongresmen Dejn Rorabaker ocijenio je da je Crna Gora, ostvarivanjem nezavisnosti, otvorila mogućnosti za privlačenje većih stranih investitora.
Crna Gora je sada u zamahu
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Ekonomska stagnacija i korupcija nastavljaju da budu najveća prepreka za zemlje u razvoju kao što je Crna Gora, smatra Rorabaker i napominje da uspostavljanje novih standarda za transparentnost, kao i pozivanje na odgovornost, mogu stvoriti uslove za neophodne promjene.

Tokom izlaganja u predstavničkom domu Kongresa, Rorabaker, koji je i šef Pododbora Kongresa za Evropu i Aziju, konstatovao je da je Vlada Crne Gore u godinama nakon nezavisnosti preduzela niz mjera koje bi trebalo da olakšaju dolazak stranog kapitala u Crnu Goru.

- Crna Gora je na putu prema boljoj budućnosti. Ide prema euroatlantskim integracijama, povećavajući svoju sposobnost da se bori protiv organizovanog kriminala i korupcije, jačajuči svoje građansko društvo i demokratske strukture. Istina je da postoje problemi, ali sa nezavisnošću, narod Crne Gore zna da će sam odlučiti da li je na pravom putu. Sa takvom dinamikom, opravdano je uvjerenje da će problemi biti riješeni i da će biti izgrađena bolja država. Kao predsjedavajući Pododbora za Evropu i Aziju, pratio sam promjenjivu situaciju u tim oblastima koje su pod pritiskom nacionalističkih pokreta. Ekonomska stagnacija i korupcija podstiču želju za samoopredjeljenjem i nastavljaju da budu najveća prepreka za zemlje u razvoju kao što je Crna Gora, čak i sada kada je tamošnji narod slobodan da sam upravlja svojom sudbinom. Uspostavljanje novih standarda za transparentnost i pozivanje na odgovornost treba da smanji razmjere problema i neophodno je za promjene u ovakvim situacijama - istakao je Rorabaker, naglašavajući da od brzine usvajanja promjena zavisi da li će i kada Crna Gora uspjeti da postane članica EU i NATO.

Opširnije u Pobjedi…

Portal Analitika