Region

Hrvatska dozvolila Srbiji nastavak procesa za Poglavlje 23

Hrvatska se saglasila da EU otvori pregovore sa Srbijom o Poglavlju 23, rečeno je agenciji Beta u Savjetu Evropske unije.
Hrvatska dozvolila Srbiji nastavak procesa za Poglavlje 23
Portal AnalitikaIzvor

- Ambasador Hrvatske je na početku sastanka dostavio pisanu saglasnost za otvaranje poglavlja, a nakon toga postignut je dogovor ambasadora 28 članica da otvore poglavlje u pregovorima sa Srbijom - rekao je portparol zadužen za ekonomska, finansijska pitanja i spoljne poslove Saveta EU Fransoa Ed nakon sjednice Komiteta stalnih predstavnika - COREPER.

Agencija Hina je javila da to još ne znači da je donijeta odluka o otvaranju poglavlja, te da je Hrvatska povukla svoju uzdržanost pod uslovom da EU u svojoj pregovaračkoj poziciji za Poglavlje 23 riješi pitanja na koje je Hrvatska imala primjedbe.

- Savjet EU će zatražiti od Srbije da pošalje svoju pregovaračku poziciju za to poglavlje, a od Komisije da počne izradu nacrta zajedničke pregovaračke pozicije zemalja članica EU. Tek kada zemlje članice usaglase tekst i jednoglasno prihvate zajedničku pregovaračku poziciju, poglavlje može biti otvoreno - rečeno je Hini u Savjetu EU.

Ta agencija saznaje i da je Hrvatska dala saglasnost tek pošto je prihvaćeno da u pregovorački proces Srbije budu dodati hrvatski zahtjevi: puna saradnja Srbije sa Haškim tribunalom, potpuna primjena domaćih i međunarodnih obaveza Srbije u zaštiti manjinskih prava, u koja spadaju i prava hrvatske manjine u Srbiji, kao i da se izbjegavaju konflikti pravosuđa u procesuiranju ratnih zločina.

Izvor i foto: B92/Beta, Hina/AP, arhiva

Portal Analitika