Društvo

MORT: Počela prva faza sanacije Vasovih voda vrijedna više od 100.000 eura

Prva faza sanacije neuređenog odlagališta otpada na Vasovim vodama danas je zvanično počela radovima na sanaciji Lučkog potoka, novode iz Ministarstva održivog razvoja i turizma.
MORT: Počela prva faza sanacije Vasovih voda vrijedna više od 100.000 eura
Portal AnalitikaIzvor

U saopštenju dostavljenom Portalu Analitika stoji da će sanacija neuređenog odlagališta na lokaciji Vasove vode u opštini Berane sprovodi se u dvije faze. Prva faza predstavlja hitne intervencije radi sprječavanja raznošenja otpada sa odlagališta duž Lučkog potoka i odnošenje tog otpada u rijeku Lim, dok drugapredstavlja izradu glavnog projekta sanacije i samu sanaciju ovog odlagališta.

- Ovim projektom predviđena je, između ostalog, izgradnja zatvorenog kolektora za sprovođenje voda Lučkog potoka. Na navedeni način pojava klizišta neće prouzrokovati da vode Potoka transportuju otpad do rijeke Lim sa posljedicama ugrožavanja zemljišta i objekata u okruženju. Tender za prvu fazu Projekta raspisan je krajem 2015. godine, a kasnio je zbog žalbenih procedura kod Komisije za kontrolu postupaka javnih nabavki. Izabran je izvođač "Tehnoput-MNE" d.o.o. Podgorica sa kojim je 20. maja potpisan ugovor. Radovi na prvoj fazi počinju danas i, u skladu sa pomenutim ugovorom, trajaće 40 dana. U toku je revizija glavnog projekta sanacije, odnosno druge faze, koji će biti završen sredinom juna. Tender za izbor izvođača radova planiran je za početak jula i a njegov izbor krajem ove godine - ističu iz resornog ministarstva.

Vrijednost radova u okviru prve faze je 109.357,23 eura. Procijenjena investiciona vrijednost druge faze je oko 1,5 miliona eura, a stvarna vrijednost biće poznata nakon izrade projektne dokumentacije. 

0106vasove1
Portal Analitika