Društvo

TAHIRI: Nijesu isplaćene stipendije u iznosu od 3.000 eura

Prema trenutnim informacijama koje smo dobili od srednjoškolaca i studenata koji su oštećeni, a o kojima je upoznato Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i Ombudsman, NVO “Institut socijalne inkluzije”, nije isplatio stipendije u iznosu od 3000 eura. Vjerujemo da je ova brojka veća, ali da o tome srednjoškolci nijesu svijesni, saopštio je Almir Tahiri u ime oštećenih romskih studenata i srednjoškolaca.
TAHIRI: Nijesu isplaćene stipendije u iznosu od 3.000 eura
Portal AnalitikaIzvor

Zbog neisplaćenih stipendija srednjoškolcima i studentima od strane NVO „Instituta socijalne inkluzije“, a nakon što je ista uporno ignorisala pozive, za pomoć su se obratili Ombudsmanu, koji je shodno zakonskim ovlašćenjima, pokrenuo postupak.

"Naime, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava je na osnovu Zaključka Vlade Crne Gore br.08-181973 od 01. avgusta 2013. godine NVO „Institutu socijalne inkluzije" preusmjerilo finansijska sredstva u iznosu od 75.000,00 eura u cilju daljeg izmirenja obaveza po osnovu aktivnosti predviđene Strategijom za poboljšanje položaja Roma i Egipćana u Crnoj Gori 2012-2016. Konkretno se radi o stipendiranju romskih srednjoškolaca i studenata, radi unapređenja učeničkog i studenskog standarda i podsticanja politike inkluzije prema pripadnicima najranjivije manjinske nacionalne zajednice", navodi se u saopštenju.

Zaštitnik je, shodno svojim zakonskim ovlašćenjima, pokrenuo ispitni postupak povodom svih inicijativa, zatraživši izjašnjenje od  Biljane Alković, direktorke NVO „Instituta socijalne inkluzije”, na pritužbene navode o neisplaćivanju sredstava po osnovu stečenog prava na stipendiranje, ostavljajući rok za eventualno osporavanje takvih navoda.

"Međutim, Institut socijalne inkluzije u potpunosti je propustio da dokaže neosnovanost navoda, neizjašnjavajući se na dopis institucije Zaštitnika, pa čak ni nakon upućivanja ponovljenog zahtjeva. Imajući u vidu da smo najranjivija manjinska zajednica, koju činjenicu potvrđuju izvještaji EU komisije na godišnjem nivou, naše obrazovanje je uslov za puno uključivanje u društveni život zajednice, što se pretendovalo postići mjerama afirmativne akcije predviđenih pomenutom Strategijom, kroz ciljno djelovanje na unapređenju faktičke jednakosti između romske zajednice i većinskog stanovništva", konstatuje se u saopštenju.

Tahiri ističe da tačan broj oštećenih nije poznat, pa stoga poziva sve one kojima je povrijeđeno stečeno pravo na stipendiranje, a koji se nijesu obratili Ombudsmanu, da isto učine kako bi se kroz zajedničke napore ove Institucije i oštećenih korisnika predmetna problematika rasvijetlila i proslijedila na dalje postupanje onih u čijoj je direktnoj nadležnosti kontrola sporne transakcije i nenamjenskog trošenja sredstava iz državnog budžeta. 

"S obzirom da Zaštitnik nema mandatno ovlašćenje da vrši istragu o eventualnoj zloupotrebi budžetskih sredstava, upitio je zahtjev Državnoj revizorskoj instituciji da sa aspekta vrhovnog organa državne revizije izvrši ispitivanje pomenute transakcije (preusmjeravanja) i namjenskog trošenja sredstava u gore pomenutom iznosu.  Ovim putem pozivamo Tužilaštvo, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava kao i Državnu revizorsku instituciju da pokrenu istragu, a imajući u vidu da mnogi srednjoškolci i studenti žive od pomenutih stipendija, zahtijevamo  da se istima vrate novčana sredstva. Takođe pozivamo sve relavantne romske organizacije, ali i one koje staju u zaštitu ljudskih prava i sloboda naročito marginalizovanih grupa, da nam se pridruže u apelu, kako bi se sprovela adekvatna istraga", zaključuje se u saopštenju i navode imena oštećenih studenata i srednjoškolaca Serđan Baftijari, Ibrahim Tatari, Mujo Beriša, Rifat Ramaj, Denis Krasnići, Anita Beriša, Visar Jašaraj, Almedina Jašaraj, Elizabeta Jašaraj, Armin Tafa i Redžepov Rasim.

Portal Analitika